Porterówka
- Spirytus (150 ml)
- Piwo ciemne - typu porter (500 ml)
- Cukier (150 g)
Przepis na porterówkę krok po kroku
Piwo podgrzej lekko w garnku, nie doprowadzaj go jednak do wrzenia.
Następnie do podgrzanego piwa dodaj cukier oraz dwa opakowania cukru wanilinowego.
Całość podgrzej jeszcze chwilę i dokładnie wymieszaj.
Następnie garnek z piwem zdejmij z ognia i zawartość pozostaw do wystudzenia.
Do zimnego piwa z cukrem wlej spirytus, dokładnie wymieszaj i wlej do butelki.
Butelkę zakorkuj i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
Więcej informacji na temat porterówki
Porterówka to doskonała propozycja na smaczną nalewkę z piwem typu porter. Nalewka ta smakuje jakby była wykonana z kukułkami - smacznymi cukierkami.Porterówka doskonale smakuje z kawą, dlatego koniecznie dolej niewielką ilość trunku do kawy. Jest to nalewka, która zalecana jest do spożycia jedynie przez osoby pełnoletnie, ponieważ przygotowywana jest na dość mocnym spirytusie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Przepis na porterówkę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Jedynym minusem tego przepisu jest konieczność długiego oczekiwania na ten napój alkoholowy. Proporcje piwa do spirytusu zalecane do przygotowania nalewki wynoszą około 4:1. Niestety w tym przepisie nie dowiesz się jak zrobić porterówkę z bimbru - jednak nic straconego, wystarczy, że zamienisz spirytus na bimber. Do przygotowania porterówki niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: spirytus lub wódka, piwo ciemne typu porter, cukier oraz cukier waniliowy.
A więc jak zrobić porterówkę? Piwo podgrzej w garnku, jednak nie zagotuj go. Następnie dodaj do nieco cukier i cukier wanilinowy a składniki dokładnie wymieszaj. Następnie piwo zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do wystudzonego już piwa dodaj spirytus, dokładnie wymieszaj składniki, przelej do butelki i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Gotową nalewkę możesz przecedzić i przelać do ozdobnej butelki.
Podsumowując nalewka porterówka sprawdzi się idealnie na spotkaniach ze znajomymi lub na imprezach rodzinnych. Porterówkę możemy przelać w elegancką butelkę, udekorować wstążką i podarować komuś w formie prezentu. Nasz przepis jest na spirytusie ale możemy przygotować go również na wódce. Połączenie tych kilku składników sprawia, że otrzymamy pyszną nalewkę, która w smaku przypomina pyszne cukierki kukułki. Należy pamiętać jednak, że alkohole są produktami wysokokalorycznymi, dlatego ich ilość w naszym jadłospisie powinna być ograniczona - jednak nie musimy ich całkowicie eliminować.
Alergeny w porterówce
Lista alergenów dla porterówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo ciemne
Wartości odżywcze porterówki
Napój ten jest doskonałą propozycją na spotkania ze znajomymi lub rodziną. Porterówka jest napojem alkoholowym, dlatego powinniśmy ograniczyć jej ilość w naszej diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.