Pomidorki koktajlowe w zalewie
- Pomidory koktajlowe (2000 g)
- Sól (10 g)
- Cukier (5 g)
- Cebula (200 g)
- Ocet spirytusowy (100 ml)
Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie krok po kroku
Pomidorki umyj i włóż do słoików.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj cebulę, ziele, pieprz i gorczycę. Wsyp cukier oraz sól, wlej cukier. Zagotuj.
Gotową zalewą zalej pomidory. Pasteryzuj około 20 minut.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Ostre ogórki meksykańskie
-
Pomidory do słoików
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat pomidorków koktajlowych w zalewie
Pomidorki koktajlowe w zalewie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości tego prostego warzywa. Pomidorki z zalewy sprawdzą się idealnie jako przystawka na imprezę.
Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie to wspaniała opcja na prosty dodatek do dań. Jeśli kochasz pomidory pod każdą postacią, to coś idealnie dla Ciebie. Pod wpływem smacznej zalewy stają się lekko słodkawe. Jednak odrobina słodyczy świetnie kombinuje się z ich kwaskowym smakiem. Każdy miłośnik pomidorów przyzna, że w takim wydaniu stają się one niezwykle atrakcyjne smakowo. Pomidory to warzywa, które goszczą w menu niezwykle często. Można wręcz powiedzieć, że należą do jednych z ulubionych warzyw. To dlatego, że są niezwykle uniwersalne. Sprawdzają się w kuchni w wielu różnych kombinacjach. Mogą stanowić tylko dodatek do dań, jak i ich główną bazę. Mają smak, który dla wielu osób kojarzy się z latem. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób zachować go na dłużej, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Pomidory to nie tylko bardzo smaczne warzywa, ale również zdrowe. Pomidory charakteryzują się naprawdę dużą wartością odżywczą, jednak jest ona skorelowana z bardzo niską kalorycznością. Są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii i utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Stanowią również bogate źródło likopenu, potasu, a także witamin E oraz beta-karotenu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidorki koktajlowe w zalewie, by były smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. To coś dla wszystkich osób, które kochają przygotowywać przetwory. Do słoików można zapakować prawie każde warzywo. Jeśli jednak nigdy nie próbowałaś używać w taki sposób pomidorków, to czas to zmienić! To doskonała opcja na zimę. Zalewa do pomidorów jest bardzo prosta i przypomina te, po które sięga się zazwyczaj. Przygotowuje się ją na bazie wody, octu i cukru. Taka mieszanka gwarantuje najlepszy smak, ale jest doskonałą opcją na konserwowanie warzyw. Ocet ze względu na niskie pH zapobiega namnażaniu się drobnoustrojów, dzięki czemu wystarczy tylko pasteryzacja, by zabezpieczyć te smaczne warzywa.
Alergeny w pomidorkach koktajlowych w zalewie
Lista alergenów dla pomidorków koktajlowych w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze pomidorków koktajlowych w zalewie
To opcja, która dostarcza sporo witamin i dobrego dla serca likopenu. Powinny na nią jednak uważać osoby z chorobami żołądka.
Energia i białka
(232g)
Węglowodany
(232g)
Tłuszcze
(232g)
Witaminy
(232g)
Składniki mineralne
(232g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.