Polskie sushi
- Ryż do sushi (400 g)
- Łosoś wędzony (300 g)
- Ogórek - 2 duże sztuki (300 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) (200 g)
- Majonez (70 g)
- Arkusze nori (30 g)
Przepis na polskie sushi krok po kroku
Ryż do sushi umieść na sicie i przepłukaj kilkukrotnie wodą.
Ryż umieść w garnku, wlej wodę.
Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Ryż wystudź w garnku nie podnosząc pokrywki.
Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą.
Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej.
Na niej umieść liść Nori.
Wyłóż ryż i wyrównaj.
Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki.
Posiekaj w paseczki.
Brzoskwinię pokrój w paseczki.
Ryż posmaruj majonezem i wasabi.
Wyłóż na ryż plastry łososia, ogórka i brzoskwinię.
Zwiń w ciasną rolkę i pokrój w plastry.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu sojowego.
Więcej informacji na temat polskiego sushi
Polskie sushi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie może być podane także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Sushi przygotować można z łososiem lub ze śledziem. Ciekawym dodatkiem będzie także kurczak w cieście naleśnikowym lub smażone warzywa. Przepis na polskie sushi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż do sushi, ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, łosoś wędzony na zimno, ogórek, brzoskwinia, majonez, wasabi, algi nori.
Jak zrobić polskie sushi? Ryż do sushi umieść na sicie i przepłukaj kilkukrotnie wodą. Ryż umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Ryż wystudź w garnku, nie podnosząc pokrywki. Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą. Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej. Na niej umieść liść Nori. Wyłóż ryż i wyrównaj. Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki. Posiekaj w paseczki. Brzoskwinię pokrój w paseczki. Ryż posmaruj majonezem i wasabi. Wyłóż na ryż plastry łososia, ogórka i brzoskwinię. Zwiń w ciasną rolkę i pokrój w plastry. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem sosu sojowego.
Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.
Podsumowując sushi to tradycyjne danie kuchni japońskiej. W Polsce ze względu na słaby dostęp do świeżych ryb morskich przygotować można danie z rybą wędzoną lub pieczoną. Przystawka podawana jet na zimno. Smaczne danie z ryżem jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je podać na imprezę ze znajomymi. Sushi przygotowane w domu jest dużo tańsze niż to kupione w restauracji. Polskie sushi to nic innego jak danie przygotowane z lokalnymi produktami.
Alergeny w polskim sushi
Lista alergenów dla polskiego sushi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na polskie sushi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- wasabi
Wartości odżywcze polskiego sushi
Polskie sushi to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sushi jest dość kaloryczne i nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby będące na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość kwasów omega 3.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.