Podgrzybki w śmietanie

Opublikowano: 18.10.2024 r., 10:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sos z podgrzybkami
Podgrzybki w śmietanie
Podgrzybki w śmietanie to idealny pomysł na dodatek do wielu potraw dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis, który bez problemu przygotujesz samodzielnie w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
356 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Podgrzybki - 500 (1 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na podgrzybki w śmietanie krok po kroku

Dokładnie umyj grzyby i oczyść, a następnie osusz.

Pokrój podgrzybki na plasterki lub kawałki, w zależności od ich wielkości.

Rozgrzej masło na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.

Dodaj posiekany czosnek i podgrzybki do cebuli. Smaż przez kilka minut.

Następnie dodaj śmietanę do podgrzybków. Delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.

Grzyby podawaj z dużą ilością drobno posiekanej natki pietruszki.

Jak oceniasz przepis na podgrzybki w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat podgrzybków w śmietanie

Podgrzybki w śmietanie to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w jednym posiłku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni.

W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów się sprawdzi.

Do mojego dzisiejszego przepisu będziesz potrzebować takie składniki jak

Jak zrobić świeże podgrzybki w śmietanie?

W pierwszej kolejności oczyść dokładnie grzyby i sparz krótko we wrzątku, nie gotuj grzybów.

Pokrój podgrzybki na plasterki lub kawałki, w zależności od ich wielkości. Rozgrzej masło na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodaj posiekany czosnek i podgrzybki do cebuli. Smaż przez kilka minut. Następnie dodaj śmietanę do podgrzybków. Delikatnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Grzyby podawaj z dużą ilością drobno posiekanej natki pietruszki. Nasze pyszne grzyby w sosie śmietanowym są gotowe do podania. Będą one dobre dla wszystkich członków rodziny.

Do grzybów jednak warto dodać cebulę, ma ona działanie antybakteryjne i antywirusowe, co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Przepis na podgrzybki w śmietanie to szybki sposób na obiad lub kolację dla całej twojej rodziny dlatego koniecznie zapamiętaj mój dzisiejszy prosty przepis.

Sam przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w podgrzybkach w śmietanie

Lista alergenów dla podgrzybków w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze podgrzybków w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania naszego dzisiejszego dania śmiało możesz użyć dowolnych grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
237.75
356.63
Białko (g)
1.85
2.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.41
8.12
Węglowodany przyswajalne (g)
4.85
7.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
23.42
35.13
Tłuszcze nasycone (g)
21.79
32.68
Tłuszcze nienasycone (g)
1.63
2.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
2.20
3.29
Szacunkowy indeks glikemiczny podgrzybków w śmietanie 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania podgrzybków w śmietanie

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podgrzybki
1 g
500
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 1 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
39.00