Pierś z kurczaka zapiekana

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kurczaka zapiekana podana z dodatkiem świeżych warzyw na czarnym talerzu.
Pierś z kurczaka zapiekana
Pierś z kurczaka zapiekana to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś z kurczaka może zostać podana na wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 24 min
356 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Ser żółty (140 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, naczynie do zapiekania

Przepis na pierś z kurczaka zapiekana krok po kroku

Pierś przetnij na środku, nie rozcinając jej do końca.

Rozłóż jak książkę.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Obsmaż pierś z obu stron.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na pierś wyłóż start ser.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka zapiekana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka zapiekanej

Pierś z kurczaka zapiekana to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczona w piekarniku pierś sprawdzi się doskonale jako dodatek do puree ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Pierś zapiekać można w rozmaitych sosach. Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, ser żółty, czosnek, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.

Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną? Pierś przetnij na środku, nie rozcinając jej do końca. Rozłóż jak książkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż pierś z obu stron. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierś wyłóż start ser. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując: smaczna pierś z piekarnika sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Pyszna pierś sprawdzi się także jako dodatek do sałatki lub domowego burgera. Najlepsza pierś podawana z dodatkiem sałatki jest pełnowartościowym posiłkiem. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pierś z kurczaka można doprawić ulubionymi przyprawami. Kurczaka można zapiekać także z tartą mozzarellą.

Alergeny w piersi z kurczaka zapiekanej

Lista alergenów dla piersi z kurczaka zapiekanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze piersi z kurczaka zapiekanej

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka zapiekana to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pierś zawiera także małą ilość tłuszczu oraz kalorii ogółem. Mięso piersi kurczaka świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
161.93
356.25
Białko (g)
22.40
49.28
Fenyloalanina (mg)
0.96
2.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
0.27
0.59
Węglowodany przyswajalne (g)
0.27
0.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
7.29
16.04
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
8.17
Tłuszcze nienasycone (g)
3.58
7.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.67
5.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
2.00
Cholesterol (mg)
76.69
168.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
137.64
302.80
Potas (mg)
302.53
665.58
Wapń (mg)
88.79
195.34
Żelazo (mg)
0.35
0.77
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka zapiekanej 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka zapiekanej

Koszt składników
43.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Ser żółty
140 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.92
Za 140 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.20