Pierś z kurczaka zapiekana
- Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
- Ser żółty (140 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na pierś z kurczaka zapiekana krok po kroku
Pierś przetnij na środku, nie rozcinając jej do końca.
Rozłóż jak książkę.
Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Obsmaż pierś z obu stron.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na pierś wyłóż start ser.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka zapiekanej
Pierś z kurczaka zapiekana to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczona w piekarniku pierś sprawdzi się doskonale jako dodatek do puree ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Pierś zapiekać można w rozmaitych sosach. Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, ser żółty, czosnek, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.
Jak zrobić pierś z kurczaka zapiekaną? Pierś przetnij na środku, nie rozcinając jej do końca. Rozłóż jak książkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż pierś z obu stron. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierś wyłóż start ser. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.
Podsumowując: smaczna pierś z piekarnika sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Pyszna pierś sprawdzi się także jako dodatek do sałatki lub domowego burgera. Najlepsza pierś podawana z dodatkiem sałatki jest pełnowartościowym posiłkiem. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pierś z kurczaka można doprawić ulubionymi przyprawami. Kurczaka można zapiekać także z tartą mozzarellą.
Alergeny w piersi z kurczaka zapiekanej
Lista alergenów dla piersi z kurczaka zapiekanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze piersi z kurczaka zapiekanej
Pierś z kurczaka zapiekana to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pierś zawiera także małą ilość tłuszczu oraz kalorii ogółem. Mięso piersi kurczaka świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.