Pieczenie kurczaka w piekarniku

Opublikowano: 08.11.2023 r., 12:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak pieczony z warzywami
Pieczenie kurczaka w piekarniku
Poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, że pieczenie kurczaka w piekarniku wcale nie jest takie trudne, a z moim przepisem zaskoczysz wszystkich przybyłych gości.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 160 min
533 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kurczak cały (1500 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
  • Syrop klonowy - 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pieczenie kurczaka w piekarniku krok po kroku

Kurczaka dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.

Nakłuj kurczaka widelcem, natrzyj solą i odstaw do lodówki na godzinę.

Wymieszaj olej, sok z cytryny i syrop klanowy, natrzyj mocno kurczaka.

Ponownie odstaw kurczaka do lodówki na godzinę.

Ułóż mięso na blaszce do pieczenia i wstaw całość do piekarnika na półtorej godziny na 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pieczenie kurczaka w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat pieczenia kurczaka w piekarniku

Pieczenie kurczaka w piekarniku wcale nie musi być czasochłonne, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na kurczaka pieczonego w piekarniku i przekonaj się, jaki jest smaczny, będzie to nie lada atrakcja dla wszystkich przybyłych gości.

Zatem jak zrobić kurczaka pieczonego w piekarniku?

Kurczaka dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz. Nakłuj kurczaka widelcem, natrzyj solą i odstaw do lodówki na godzinę. Wymieszaj olej, sok z cytryny i syrop klanowy, natrzyj mocno kurczaka. Ponownie odstaw kurczaka do lodówki na godzinę. Ułóż mięso na blaszce do pieczenia i wstaw całość do piekarnika na półtorej godziny na 180 st. C.

Po tym czasie nasz kurczak jest soczysty i dobry na obiad.

Pamiętaj o dodatkach, dzięki czemu Twój obiad będzie jeszcze lepszy. Idealnie pasują tutaj pieczone ziemniaki i spora ilość warzyw. Śmiało możesz postawić też na frytki z batatów.

Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Jeśli już wiesz, jak upiec kurczaka możesz zmienić marynatę np. na miodową.

Wystarczy, że całego kurczaka polejesz odrobiną miodu, a następnie doprawisz do smaku i posypiesz ziołami. Tak przygotowane mięso włóż do brytfanki, dolej odrobinę wody i piecz w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach pyszny, soczysty kurczak gotowy.

Nie zapominaj o dodatkach i dużej porcji warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz, jak powstaje pieczony kurczak, przygotuj najlepszy obiad dla całej rodziny.

Alergeny w pieczeniu kurczaka w piekarniku

Lista alergenów dla pieczenia kurczaka w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczenie kurczaka w piekarniku

Wartości odżywcze pieczenia kurczaka w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że czas pieczenia kurczaka zależy od jego masy, każdy kilogram to jedna godzina pieczenia w piekarniku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
213.53
533.83
Białko (g)
16.82
42.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.43
1.08
Węglowodany przyswajalne (g)
0.43
1.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.37
0.93
Glukoza (g)
0.01
0.03
Fruktoza (g)
0.00
0.01
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: syrop klonowy.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
15.50
38.76
Tłuszcze nasycone (g)
5.22
13.05
Tłuszcze nienasycone (g)
10.29
25.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.55
18.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.74
6.85
Cholesterol (mg)
106.66
266.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
8.65
21.62
Witamina B6 (mg)
0.51
1.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.60
Witamina C (mg)
0.02
0.06
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.24
Witamina E (mg)
1.08
2.69
Retinol (µg (mcg))
8.65
21.62
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.10
0.26
Niacyna (mg)
5.48
13.69
Foliany (µg (mcg))
6.74
16.85
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
80.86
202.15
Potas (mg)
181.15
452.87
Wapń (mg)
11.26
28.15
Fosfor (mg)
118.21
295.53
Magnez (mg)
15.51
38.78
Żelazo (mg)
0.46
1.15
Cynk (mg)
1.17
2.93
Miedź (mg)
0.03
0.07
Mangan (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczenia kurczaka w piekarniku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczenia kurczaka w piekarniku

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Syrop klonowy
10 g
1 łyżka
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 10 g
Sok z cytryny
1 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 1 ml
Koszt składników
61.00