Pasta z wędzonego łososia

Opublikowano: 22.09.2024 r., 9:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kanapka z pastą łososiową
Pasta z wędzonego łososia
Pasta z wędzonego łososia to idealny dodatek do pieczywa i sposób do włączenia ryb do menu. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
150 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Łosoś wędzony (300 g)
  • Serek śmietankowy light (200 g)
  • Jogurt naturalny 2% (60 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
  • Koperek (40 g)
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na pastę z wędzonego łososia krok po kroku

W dużej misce umieść serek śmietankowy i jogurt naturalny. Wymieszaj całość.

Łososia pokrój na drobne kawałki, koper posiekaj, cebulę pokrój na mniejsze kawałki.

Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.

Pastę podawaj z pieczywem.

Jak oceniasz przepis na pastę z wędzonego łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat pasty z wędzonego łososia

Większość ludzi w naszej szerokości geograficznej spożywa bardzo niewielkie ilości ryb. Na naszych stołach głównie spotkać można wędlinę, mięsa. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na pastę z wędzonego łososia do chleba.

Pasta z wędzonego łososia to idealne rozwiązanie na włączanie większej ilości spożywanych ryb w Twoim menu.

Ryby są cenionym składnikiem diety ze względu na swoje bogate wartości odżywcze i liczne korzyści zdrowotne. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz wsparcia układu odpornościowego. Zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, sardynki i śledź, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te zdrowe tłuszcze mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia serca, zmniejszenie stanów zapalnych i wsparcie funkcji mózgu.

To doskonałe źródło wielu ważnych witamin, w tym witaminy D (ważnej dla zdrowia kości i układu odpornościowego), witaminy A (ważnej dla wzroku i zdrowia skóry) oraz witaminy B12 (niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego).

Sam widzisz, jak wiele cennych właściwości posiadają ryby, dlatego zachęcam cię do włączyć do swojego menu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstał z łososia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie abyś przygotował go z dowolnych ryb, na pewno będzie najlepszy. Pastę możesz przygotować w większej ilości i przełożyć ją do słoików, dzięki czemu będziesz mieć zapas na jakiś czas. Dokładnie jak zrobić pastę z wędzonego łososia przedstawiam nieco niżej i zachęcam cię do przygotowania go w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na dobry posiłek dla całej rodziny. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna w smaku jest to szybka, domowa pasta.

Będzie to idealny wybór na kolację lub śniadanie do pieczywa.

Alergeny w paście z wędzonego łososia

Lista alergenów dla pasty z wędzonego łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek śmietankowy light
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze pasty z wędzonego łososia

na 100g gotowej potrawy

W taki sam sposób możesz przygotować pastę z dowolnego rodzaju ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
125.30
150.36
Białko (g)
11.40
13.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
4.11
4.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.87
4.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
6.87
8.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
4.83
Tłuszcze nienasycone (g)
2.84
3.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
2.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
0.79
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.82
33.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina C (mg)
6.05
7.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
429.59
515.51
Wapń (mg)
79.61
95.53
Żelazo (mg)
0.84
1.01
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z wędzonego łososia 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z wędzonego łososia

Koszt składników
46.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
300 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 300 g
Serek śmietankowy light
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
60 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 60 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koperek
40 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
46.10