Pasta z wędzonego łososia
- Łosoś wędzony (300 g)
- Serek śmietankowy light (200 g)
- Jogurt naturalny 2% (60 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Koperek (40 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na pastę z wędzonego łososia krok po kroku
W dużej misce umieść serek śmietankowy i jogurt naturalny. Wymieszaj całość.
Łososia pokrój na drobne kawałki, koper posiekaj, cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
Pastę podawaj z pieczywem.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat pasty z wędzonego łososia
Większość ludzi w naszej szerokości geograficznej spożywa bardzo niewielkie ilości ryb. Na naszych stołach głównie spotkać można wędlinę, mięsa. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na pastę z wędzonego łososia do chleba.
Pasta z wędzonego łososia to idealne rozwiązanie na włączanie większej ilości spożywanych ryb w Twoim menu.
Ryby są cenionym składnikiem diety ze względu na swoje bogate wartości odżywcze i liczne korzyści zdrowotne. Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz wsparcia układu odpornościowego. Zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, sardynki i śledź, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te zdrowe tłuszcze mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia serca, zmniejszenie stanów zapalnych i wsparcie funkcji mózgu.
To doskonałe źródło wielu ważnych witamin, w tym witaminy D (ważnej dla zdrowia kości i układu odpornościowego), witaminy A (ważnej dla wzroku i zdrowia skóry) oraz witaminy B12 (niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego).
Sam widzisz, jak wiele cennych właściwości posiadają ryby, dlatego zachęcam cię do włączyć do swojego menu.
Mój dzisiejszy prosty przepis powstał z łososia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie abyś przygotował go z dowolnych ryb, na pewno będzie najlepszy. Pastę możesz przygotować w większej ilości i przełożyć ją do słoików, dzięki czemu będziesz mieć zapas na jakiś czas. Dokładnie jak zrobić pastę z wędzonego łososia przedstawiam nieco niżej i zachęcam cię do przygotowania go w swoim domu. Będzie to idealny pomysł na dobry posiłek dla całej rodziny. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna w smaku jest to szybka, domowa pasta.
Będzie to idealny wybór na kolację lub śniadanie do pieczywa.
Alergeny w paście z wędzonego łososia
Lista alergenów dla pasty z wędzonego łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek śmietankowy light
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze pasty z wędzonego łososia
W taki sam sposób możesz przygotować pastę z dowolnego rodzaju ryby.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.