Papryka w zalewie octowej
- Papryka czerwona - 10 sztuk (3000 g)
- Ocet winny - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - 8 łyżek (80 g)
- Sól - 3 łyżki (30 g)
Przepis na paprykę w zalewie octowej krok po kroku
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
Do garnka wlej 3 l wody, dodaj ocet, sól i cukier. Zagotuj i dodaj przyprawy.
Paprykę ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i zalej gorącą zalewą.
Szczelnie zamknij i zawekuj słoiki.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat papryki w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę do słoików. Jest naprawdę smaczna i dobra na wiele okazji. Możesz wykorzystywać ją jako dodatek do dań obiadowych, kanapek, czy sałatek. Dodatkowo przepis na paprykę w zalewie octowej jest naprawdę prosty i z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować paprykę w zalewie octowej potrzebujesz papryki, octu winnego lub spirytusowego, cukru, soli oraz przypraw. Przetwory najczęściej przygotowuje się z papryki czerwonej, jednak możesz wykorzystać paprykę w dowolnym kolorze. Spośród przypraw najczęściej poleca się gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe. Możesz też dodać ziarna pieprzu, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki. Niektórzy lubią dodać do słoików również liście wiśni, nie jest to jednak składnik obowiązkowy. Jak zrobić paprykę w zalewie octowej? To nic trudnego, zawsze wychodzi pyszna. Wystarczy, że umyjesz i pokroisz paprykę, umieścisz ją w słoikach i zalejesz gorącą zalewą przygotowaną z wymienionych wcześniej składników – dla uzyskania najlepszego smaku bardzo ważne są ich wzajemne proporcje, możesz jednak samodzielnie modyfikować je w zależności od swoich indywidualnych preferencji. Papryka jest bardzo zdrowym warzywem i jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Już jedna sztuka czerwonej papryki wystarcza do pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. W postaci tych przetworów może być jednak dość ciężkostrawna. Papryka surowa może nasilać zgagę i refluks u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, a duża ilości soli, octu i wyrazistych przypraw dodatkowo może potęgować te dolegliwości. Dlatego, w takich sytuacjach, najlepiej włączyć ją do diety w niewielkich ilościach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić paprykę w occie koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w papryce w zalewie octowej
Lista alergenów dla papryki w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze papryki w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej jest posiłkiem dość ciężkostrawnym i może powodować refluks u osób z tendencją do jego występowania.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.