Papryka w zalewie octowej

Opublikowano: 01.12.2022 r., 15:46 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana papryka w słoiku
Papryka w zalewie octowej
Poznaj przepis na pyszną paprykę w zalewie octowej, idealną na zimowe, domowe przetwory.
Przygotowanie 40 min
99 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona - 10 sztuk (3000 g)
  • Ocet winny - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier - 8 łyżek (80 g)
  • Sól - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na paprykę w zalewie octowej krok po kroku

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.

Do garnka wlej 3 l wody, dodaj ocet, sól i cukier. Zagotuj i dodaj przyprawy.

Paprykę ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i zalej gorącą zalewą.

Szczelnie zamknij i zawekuj słoiki.

Jak oceniasz przepis na paprykę w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat papryki w zalewie octowej

Papryka w zalewie octowej to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę do słoików. Jest naprawdę smaczna i dobra na wiele okazji. Możesz wykorzystywać ją jako dodatek do dań obiadowych, kanapek, czy sałatek. Dodatkowo przepis na paprykę w zalewie octowej jest naprawdę prosty i z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować paprykę w zalewie octowej potrzebujesz papryki, octu winnego lub spirytusowego, cukru, soli oraz przypraw. Przetwory najczęściej przygotowuje się z papryki czerwonej, jednak możesz wykorzystać paprykę w dowolnym kolorze. Spośród przypraw najczęściej poleca się gorczycę, ziele angielskie i liście laurowe. Możesz też dodać ziarna pieprzu, jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki. Niektórzy lubią dodać do słoików również liście wiśni, nie jest to jednak składnik obowiązkowy. Jak zrobić paprykę w zalewie octowej? To nic trudnego, zawsze wychodzi pyszna. Wystarczy, że umyjesz i pokroisz paprykę, umieścisz ją w słoikach i zalejesz gorącą zalewą przygotowaną z wymienionych wcześniej składników – dla uzyskania najlepszego smaku bardzo ważne są ich wzajemne proporcje, możesz jednak samodzielnie modyfikować je w zależności od swoich indywidualnych preferencji. Papryka jest bardzo zdrowym warzywem i jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Już jedna sztuka czerwonej papryki wystarcza do pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. W postaci tych przetworów może być jednak dość ciężkostrawna. Papryka surowa może nasilać zgagę i refluks u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, a duża ilości soli, octu i wyrazistych przypraw dodatkowo może potęgować te dolegliwości. Dlatego, w takich sytuacjach, najlepiej włączyć ją do diety w niewielkich ilościach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić paprykę w occie koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w papryce w zalewie octowej

Lista alergenów dla papryki w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze papryki w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Papryka w zalewie octowej jest posiłkiem dość ciężkostrawnym i może powodować refluks u osób z tendencją do jego występowania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
33.05
99.14
Białko (g)
0.82
2.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.35
22.04
Węglowodany przyswajalne (g)
5.60
16.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
5.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.40
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
130.47
391.41
Witamina B6 (mg)
0.24
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
106.12
318.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.31
3.94
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Niacyna (mg)
0.81
2.44
Foliany (µg (mcg))
38.23
114.68
Beta karoten (µg (mcg))
1349.58
4048.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
326.48
979.43
Potas (mg)
185.57
556.70
Wapń (mg)
7.01
21.02
Fosfor (mg)
22.71
68.14
Magnez (mg)
10.67
32.02
Żelazo (mg)
0.39
1.17
Cynk (mg)
0.21
0.64
Miedź (mg)
0.02
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki w zalewie octowej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki w zalewie octowej

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
3000 g
10 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 12
54.00
Za 3000 g
Ocet winny
500 ml
2 szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 ml
Cukier
80 g
8 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Sól
30 g
3 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Koszt składników
69.50