Ostre ogórki meksykańskie

Opublikowano: 19.11.2024 r., 9:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ostre ogórki meksykańskie podane w miseczce.
Ostre ogórki meksykańskie
Ogórki meksykańskie to świetny przetwór do słoików, który zachwyca doskonałym smakiem. Masz dość zwyczajnych pikli? Koniecznie wypróbuj ten ciekawy sposób.
Przygotowanie 30 min
Pasteryzacja 10 min
462 kcal
Kcal w porcji
499 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Sól (40 g)
  • Czosnek (100 g)
  • Cukier (400 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Ocet spirytusowy (375 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, chilli, pieprz cayenne
Sprzęt kuchenny
słoiki

Przepis na ostre ogórki meksykańskie krok po kroku

Ogórki dobrze umyj i pokrój w paseczki.

Przełóż je do dużej miski, wsyp sól i odstaw na 7-8 godzin.

Po tym czasie z ogórków odlej wodę. Wsyp do nich 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne i 1,5 łyżeczki chilli.

Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków, całość dokładnie wymieszaj.

Przygotuj zalewę: ocet, olej i cukier wrzuć do garnka. Całość zagotuj i odstaw do ostudzenia.

Chłodną zalewą zalej ogórki i zostaw na całą noc w lodówce.

Ogórki wrzuć do oczyszczonych i suchych słoików.

Słoiki zapasteryzuj przez 10 minut - w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.

Jak oceniasz przepis na ostre ogórki meksykańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat ostrych ogórków meksykańskich

Ogórki meksykańskie to świetny przetwór do słoików, który zachwyca doskonałym smakiem. Masz dość zwyczajnych pikli? Koniecznie wypróbuj ten ciekawy sposób.

Przepis na ogórki meksykańskie to doskonała opcja na smaczne przetwory, które na pewno zachwycą miłośników prostych domowych pikli. Dowiesz się z niego jak zrobić ogórki meksykańskie, które będą najlepsze do słoików na zimę. Ten pomysł na przetwory z chilli rozgrzeje Cię od środka. Ostre ogórki w zalewie meksykańskiej są świetnym dodatkiem do obiadu. Dzięki papryczkom chili ogórki po meksykańsku są niezwykle pikantne, ale przez to również aromatyczne i po prostu smaczne.

Ogórki po meksykańsku to idealna propozycja na przetwory dla miłośników ostrych, wyrazistych smaków. To wyjątkowy sposób na przyrządzenie ogórków, który nie tylko zapewnia ich długą trwałość, ale też daje możliwość delektowania się intensywnym aromatem przez całą zimę. Kiedy tradycyjne ogórki kiszone i konserwowe przestają zaskakiwać, ogórki meksykańskie stają się ciekawą alternatywą, pełną ostrego smaku i korzennego aromatu. Dodatek papryczki chili, czosnku oraz odpowiednio skomponowanych przypraw nadaje tym ogórkom prawdziwie meksykański charakter. Dowiedz się, jak zrobić ogórki po meksykańsku i urozmaicić swoje zimowe przetwory o ten oryginalny dodatek.

Przygotowanie ogórków po meksykańsku w domu to prosty sposób na dodanie oryginalnych przetworów do spiżarni. Aby uzyskać odpowiedni smak, wystarczy kilka podstawowych składników: ogórki, papryczki chili, czosnek oraz aromatyczne przyprawy, takie jak pieprz. Do zalewy używa się octu, który pozwala na przechowywanie ogórków przez długi czas, a jednocześnie nadaje im wyrazisty smak. Ważnym elementem przepisu na ogórki po meksykańsku jest równowaga między ostrością a kwasowością zalewy, co nadaje przetworom unikalny, intensywny smak, tak charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej.

Ogórki po meksykańsku świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnorodnych potraw. Ich ostry smak doskonale uzupełnia proste dania obiadowe jak kotlety schabowe, grillowane mięsa czy wegetariańskie burgery.

Alergeny w ostrych ogórkach meksykańskich

Lista alergenów dla ostrych ogórków meksykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na ostre ogórki meksykańskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz cayenne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ostrych ogórków meksykańskich

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, ale nie sprawdzi się dla osób z problemami z układem pokarmowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(499g)
Energia (kcal)
92.70
462.60
Białko (g)
0.65
3.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(499g)
Węglowodany (g)
16.84
84.01
Węglowodany przyswajalne (g)
16.43
82.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
2.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(499g)
Tłuszcz (g)
2.80
13.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
12.57
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(499g)
Witamina A (µg (mcg))
3.34
16.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.91
14.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.77
23.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.56
187.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(499g)
Sód (mg)
520.48
2597.22
Potas (mg)
112.18
559.76
Wapń (mg)
17.93
89.49
Fosfor (mg)
21.64
107.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.65
48.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
1.29
Cynk (mg)
0.18
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ostrych ogórków meksykańskich 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ostrych ogórków meksykańskich

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Ocet spirytusowy
375 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 375 ml
Koszt składników
40.50