Ostre ogórki meksykańskie
- Ogórek (2000 g)
- Sól (40 g)
- Czosnek (100 g)
- Cukier (400 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Ocet spirytusowy (375 ml)
Przepis na ostre ogórki meksykańskie krok po kroku
Ogórki dobrze umyj i pokrój w paseczki.
Przełóż je do dużej miski, wsyp sól i odstaw na 7-8 godzin.
Po tym czasie z ogórków odlej wodę. Wsyp do nich 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne i 1,5 łyżeczki chilli.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków, całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj zalewę: ocet, olej i cukier wrzuć do garnka. Całość zagotuj i odstaw do ostudzenia.
Chłodną zalewą zalej ogórki i zostaw na całą noc w lodówce.
Ogórki wrzuć do oczyszczonych i suchych słoików.
Słoiki zapasteryzuj przez 10 minut - w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.
-
Passata pomidorowa
-
Pomidory w słoikach
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Pomidory z cebulą w słoiku
-
Pomidory do słoików
-
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
-
Pomidory koktajlowe na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
-
Pomidory koktajlowe w słoikach na zimę
-
Pomidory w słoikach na zimę
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
-
Sos pomidorowy na zimę
-
Pomidorki koktajlowe w zalewie
-
Przecier z pomidorów na zimę
-
Pomidory w kawałkach na zimę
-
Sałatka z pomidorów do słoika
-
Pomidory na zimę do kanapek
-
Pomidory na zupę do słoików
-
Pomidory do słoików na zimę
Więcej informacji na temat ostrych ogórków meksykańskich
Ogórki meksykańskie to świetny przetwór do słoików, który zachwyca doskonałym smakiem. Masz dość zwyczajnych pikli? Koniecznie wypróbuj ten ciekawy sposób.
Przepis na ogórki meksykańskie to doskonała opcja na smaczne przetwory, które na pewno zachwycą miłośników prostych domowych pikli. Dowiesz się z niego jak zrobić ogórki meksykańskie, które będą najlepsze do słoików na zimę. Ten pomysł na przetwory z chilli rozgrzeje Cię od środka. Ostre ogórki w zalewie meksykańskiej są świetnym dodatkiem do obiadu. Dzięki papryczkom chili ogórki po meksykańsku są niezwykle pikantne, ale przez to również aromatyczne i po prostu smaczne.
Ogórki po meksykańsku to idealna propozycja na przetwory dla miłośników ostrych, wyrazistych smaków. To wyjątkowy sposób na przyrządzenie ogórków, który nie tylko zapewnia ich długą trwałość, ale też daje możliwość delektowania się intensywnym aromatem przez całą zimę. Kiedy tradycyjne ogórki kiszone i konserwowe przestają zaskakiwać, ogórki meksykańskie stają się ciekawą alternatywą, pełną ostrego smaku i korzennego aromatu. Dodatek papryczki chili, czosnku oraz odpowiednio skomponowanych przypraw nadaje tym ogórkom prawdziwie meksykański charakter. Dowiedz się, jak zrobić ogórki po meksykańsku i urozmaicić swoje zimowe przetwory o ten oryginalny dodatek.
Przygotowanie ogórków po meksykańsku w domu to prosty sposób na dodanie oryginalnych przetworów do spiżarni. Aby uzyskać odpowiedni smak, wystarczy kilka podstawowych składników: ogórki, papryczki chili, czosnek oraz aromatyczne przyprawy, takie jak pieprz. Do zalewy używa się octu, który pozwala na przechowywanie ogórków przez długi czas, a jednocześnie nadaje im wyrazisty smak. Ważnym elementem przepisu na ogórki po meksykańsku jest równowaga między ostrością a kwasowością zalewy, co nadaje przetworom unikalny, intensywny smak, tak charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej.
Ogórki po meksykańsku świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnorodnych potraw. Ich ostry smak doskonale uzupełnia proste dania obiadowe jak kotlety schabowe, grillowane mięsa czy wegetariańskie burgery.
Alergeny w ostrych ogórkach meksykańskich
Lista alergenów dla ostrych ogórków meksykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na ostre ogórki meksykańskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz cayenne
Wartości odżywcze ostrych ogórków meksykańskich
To opcja, która jest zdrowa, ale nie sprawdzi się dla osób z problemami z układem pokarmowym.
Energia i białka
(499g)
Węglowodany
(499g)
Tłuszcze
(499g)
Witaminy
(499g)
Składniki mineralne
(499g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.