Przepis na nalewkę z miodem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, goździki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana

Miód i sok z cytryny przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody, cynamon i goździki.

Podgrzej, by miód połączył się z sokiem i stał się całkiem płynny.

Miód połącz ze spirytusem.

Wyciągnij z alkoholu goździki.

Całość przełóż do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu przez 2 lub 3 tygodnie, co jakiś czas mieszając butelkami.

Nalewka z miodem podana w szklance.
nalewka z miodem
Koszt przygotowania dania
147.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
93

Nalewka z miodem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z miodem

Nalewka z miodem to trunek idealnie słodki i smaczny. Będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników domowych alkoholi. Bardzo łatwo się ją przygotowuje, a im dłużej leżakuje, tym mocniejsza i bardziej smaczna się staje. To alkohol, który idealnie nadaje się na jesienne imprezy, gdyż charakteryzuje się słodkim i mocnym aromatem, który wspaniale rozgrzewa. W tym przepisie miód połączony został z korzennymi przyprawami, które świetnie się z nim komponują i nadają całości lepszego smaku.

Tą nalewkę najlepiej jest robić na spirytusie, to sprawia, że jest mocniejsza. W połączeniu z bardzo słodkim miodem tworzy świetny duet, który nie jest zbyt mdlący. Tą nalewkę można również przygotować na wódce, jednak wtedy nie jest już tak smaczna.

Jeśli zastanawiasz się, który miód najlepiej się sprawdzi w tej kompozycji smakowej, to wszystko zależy od twoich preferencji. Najlepiej wybrać miód, który najbardziej im odpowiada. Można tą nalewkę zrobić na miodzie wielokwiatowym, czy akacjowym, te dwa miody są niezwykle łagodne i świetnie się sprawdzą. Ich smak idealnie komponuje się ze spiritusem i sokiem z cytryny. Wyjdzie równie pyszna także na miodzie gryczanym, choć wtedy jest również bardziej ostra w smaku.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić miodówkę, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dowiesz się z niego jak zrobić naprawdę pyszny alkohol domowy, który jest równocześnie delikatny i mocny. Ta nalewka może długo leżakować w ciemnym i zimnym miejscu, dzięki temu można uzyskać naprawdę wspaniały i słodki smak.

Ten przepis na nalewkę z miodem jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca. Wystarczy kilka chwil, by móc się cieszyć naprawdę smacznym alkoholem, przygotowanym samodzielnie.

Odpowiednie proporcje to klucz do stworzenia najlepszej nalewki. W tej opcji została ona przygotowana z korzenną nutą, która świetnie sprawdzi się szczególnie jesienią. W wersji typowo letniej można przyprawy korzenne zastąpić skórką z cytryny i podawać ją z miętą, dzięki temu jest bardzo orzeźwiająca.

Wartości odżywcze nalewki z miodem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kalorie)
218.40 kcal
181.27 kcal

Witaminy w przepisie na nalewkę z miodem

Na 100g
Na porcję
(83g)
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z miodem

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód
2.20 mg
1.83 mg
Potas
41.80 mg
34.69 mg
Fosfor
5.20 mg
4.32 mg
Żelazo
0.19 mg
0.16 mg
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z miodem 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z miodem

Lista alergenów dla nalewki z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z miodem

Cena przygotowania nalewki z miodem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
1000 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 1000 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Sok z cytryny
500 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 25
25.00
Za 500 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
150.00
Jak oceniasz przepis na nalewkę z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób