Nalewka z miodem
- Miód (1000 g)
- Spirytus (1000 ml)
- Sok z cytryny (500 ml)
Przepis na nalewkę z miodem krok po kroku
Miód i sok z cytryny przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody, cynamon i goździki.
Podgrzej, by miód połączył się z sokiem i stał się całkiem płynny.
Miód połącz ze spirytusem.
Wyciągnij z alkoholu goździki.
Całość przełóż do butelek i trzymaj w chłodnym miejscu przez 2 lub 3 tygodnie, co jakiś czas mieszając butelkami.
Więcej informacji na temat nalewki z miodem
Nalewka z miodem to trunek idealnie słodki i smaczny. Będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników domowych alkoholi. Bardzo łatwo się ją przygotowuje, a im dłużej leżakuje, tym mocniejsza i bardziej smaczna się staje. To alkohol, który idealnie nadaje się na jesienne imprezy, gdyż charakteryzuje się słodkim i mocnym aromatem, który wspaniale rozgrzewa. W tym przepisie miód połączony został z korzennymi przyprawami, które świetnie się z nim komponują i nadają całości lepszego smaku.
Tą nalewkę najlepiej jest robić na spirytusie, to sprawia, że jest mocniejsza. W połączeniu z bardzo słodkim miodem tworzy świetny duet, który nie jest zbyt mdlący. Tą nalewkę można również przygotować na wódce, jednak wtedy nie jest już tak smaczna.
Jeśli zastanawiasz się, który miód najlepiej się sprawdzi w tej kompozycji smakowej, to wszystko zależy od twoich preferencji. Najlepiej wybrać miód, który najbardziej im odpowiada. Można tą nalewkę zrobić na miodzie wielokwiatowym, czy akacjowym, te dwa miody są niezwykle łagodne i świetnie się sprawdzą. Ich smak idealnie komponuje się ze spiritusem i sokiem z cytryny. Wyjdzie równie pyszna także na miodzie gryczanym, choć wtedy jest również bardziej ostra w smaku.
Jeżeli szukasz inspiracji na to jak zrobić miodówkę, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dowiesz się z niego jak zrobić naprawdę pyszny alkohol domowy, który jest równocześnie delikatny i mocny. Ta nalewka może długo leżakować w ciemnym i zimnym miejscu, dzięki temu można uzyskać naprawdę wspaniały i słodki smak.
Ten przepis na nalewkę z miodem jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca. Wystarczy kilka chwil, by móc się cieszyć naprawdę smacznym alkoholem, przygotowanym samodzielnie.
Odpowiednie proporcje to klucz do stworzenia najlepszej nalewki. W tej opcji została ona przygotowana z korzenną nutą, która świetnie sprawdzi się szczególnie jesienią. W wersji typowo letniej można przyprawy korzenne zastąpić skórką z cytryny i podawać ją z miętą, dzięki temu jest bardzo orzeźwiająca.
Alergeny w nalewce z miodem
Lista alergenów dla nalewki z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z miodem
Wartości odżywcze nalewki z miodem
Alkohol powinien gościć w diecie niezwykle rzadko, gdyż ma negatywny wpływ na zdrowie organizmu.
Energia i białka
(83g)
Węglowodany
(83g)
Tłuszcze
(83g)
Witaminy
(83g)
Składniki mineralne
(83g)
-
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.