Składniki dla 40 porcji
  • Kalina 300 g
  • Wódka 2000 ml
  • Cukier 50 g 5 łyżek
  • Pieprz cayenne 5 g 10 ziaren
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie
To będzie niezbędne
słoik

Przepis na nalewkę z kaliny krok po kroku

Owoce kaliny umyj, oczyść i osusz.

Przełóż owoce do słoika, dodaj cukier i wymieszaj całość.

Zamknij szczelinie i odstaw na 3 doby, co jakiś czas zamieszaj zawartość słoika.

Po tym czasie zalej zawartość słoika alkoholem i odstaw na 30 dni w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przelej nalewkę przez gazę, aby pozbyć się nadmiaru owoców.

nalewka z kaliny
Nalewka z kaliny - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - nalewka z kaliny

W skrócie
Kalorii w porcji
102 kcal
Wielkość
jednej porcji
50 g
Indeks glikemiczny
80

Wartości odżywcze nalewki z kaliny

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować nalewki z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
205.03
102.51
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Białko (g)
0.03
0.01
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
2.23
1.12
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
2.18
1.09
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.06
0.03
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.04
0.02
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
4.42
2.21
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.01
0.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.16
0.08
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.03
0.01
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.23
0.11
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
46.28
23.14
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
0.93
0.47
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Potas (mg)
6.01
3.00
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Wapń (mg)
0.34
0.17
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
4.02
2.01
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Magnez (mg)
0.32
0.16
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: kalina.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z kaliny 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z kaliny

Lista alergenów dla nalewki z kaliny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na nalewkę z kaliny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kalina
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Więcej informacji na temat nalewki z kaliny

Nalewka z kaliny przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się jak zrobić nalewkę z kaliny.

Potrzebujesz tylko owoców, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się wódka, jeśli jednak chcesz, świetne będzie też połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy. Możesz także przygotować ją na spirytusie. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce. Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Już w pierwszym etapie, jakim jest oczyszczanie owoców, musisz uzbroić się w cierpliwość. Owoce kaliny są niewielkie, przez co ich obróbka będzie bardziej wymagająca. Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa.

Następnie jednak przełóż owoce do słoika, dodaj cukier i wymieszaj całość. Zamknij szczelinie i odstaw na 3 doby, co jakiś czas zamieszaj zawartość słoika. Po tym czasie zalej zawartość słoika alkoholem i odstaw na 30 dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Przelej nalewkę przez gazę, aby pozbyć się nadmiaru owoców.

Po tym czasie domowa nalewka będzie pyszna i dobra do spożycia. Ta z owoców kaliny będzie delikatnie słodka, lekka i przyjemna w smaku.

Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości owoców.

Skoro już znasz mój przepis na nalewkę z kaliny, koniecznie przygotuj potrzebne składniki i wykorzystaj mój pomysł na najlepszą nalewkę na wódce. Jeśli masz już składniki i znasz proporcje, w jakich przygotować trunek, przekonaj się, że jest najlepsza.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z kaliny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalina
300 g
Wódka
2000 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 4
100.00
Za 2000 ml
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pieprz cayenne
5 g
10 ziaren
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 5 g
Jak oceniasz przepis na nalewkę z kaliny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób