Nadzienie do kurczaka

Opublikowano: 15.10.2023 r., 13:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadzienie do pieczonego kurczaka.
Nadzienie do kurczaka
Chcesz przygotować pysznego kurczaka faszerowanego ale nie wiesz jakie nadzienie najlepiej przygotować? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny farsz z wątróbką.
Przygotowanie 30 min
652 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Wątróbka drobiowa (500 g)
  • Bułka pszenna - czerstwa (60 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na nadzienie do kurczaka krok po kroku

Wątróbkę oczyść z błonek, opłucz oraz odsącz z nadmiaru wody.

Następnie wątróbkę drobno posiekaj.

Bułkę namocz w mleku.

Natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj.

Do wątróbki dodaj natkę pietruszki, jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę.

Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.

Nadzienie wykorzystaj do napełnienia kurczaka.

Kurczaka o masie około 1,5 kilograma piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 120 minut.

Jak oceniasz przepis na nadzienie do kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,7% osób

Więcej informacji na temat nadzienia do kurczaka

Nadzienie do kurczaka to doskonały pomysł na farsz do kurczaka pieczonego w piekarniku. Kurczaka faszerowanego warto podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Kurczak faszerowany wątróbką drobiową świetnie sprawdzi się podczas wielu uroczystości rodzinnych. Prosty przepis na nadzienie do kurczaka faszerowanego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania nadzienia potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, bułka pszenna, jajka, mleko, natka pietruszki, sól, pieprz oraz majeranek.

A jak zrobić nadzienie do kurczaka? Wątróbkę oczyść z błonek, opłucz oraz odsącz z nadmiaru wody. Następnie wątróbkę drobno posiekaj. Bułkę namocz w mleku. Natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj. Do wątróbki dodaj natkę pietruszki, jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Nadzienie wykorzystaj do napełnienia kurczaka. Kurczaka o masie około 1,5 kilograma piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 120 minut.

Wątróbka drobiowa jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera go bardzo zbliżoną ilość do mięsa. Wątróbka jest tania i bardzo łatwo dostępna. Ma ona specyficzny metaliczny posmak, który powoduje, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Wątróbka zawiera bardzo dużą ilość witaminy A oraz witaminy B12. Jest także bogata w żelazo, miedź i selen. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV.

Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu.

Podsumowując: najlepsze nadzienie do kurczaka przygotowane na bazie wątróbki drobiowej świetnie sprawdzi się jako farsz. Kurczaka pieczonego warto podać na obiad. Produkty niezbędne do przygotowania farszu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w nadzieniu do kurczaka

Lista alergenów dla nadzienia do kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze nadzienia do kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Nadzienie do kurczaka to doskonała propozycja na pyszny farsz. Wątróbka wykorzystana do przygotowania farszu stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
108.74
652.46
Białko (g)
11.83
70.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
5.12
30.72
Węglowodany przyswajalne (g)
4.75
28.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
2.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
4.26
25.57
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
12.39
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
13.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
7.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
5.67
Cholesterol (mg)
217.83
1306.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
1890.70
11344.22
Witamina B6 (mg)
0.51
3.06
Witamina B12 (µg (mcg))
9.48
56.89
Witamina C (mg)
14.51
87.08
Witamina D (µg (mcg))
0.43
2.58
Witamina E (mg)
0.49
2.93
Retinol (µg (mcg))
1871.01
11226.03
Tiamina (mg)
0.22
1.35
Ryboflawina (mg)
1.08
6.50
Niacyna (mg)
5.79
34.73
Foliany (µg (mcg))
341.06
2046.34
Beta karoten (µg (mcg))
201.40
1208.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
96.29
577.74
Potas (mg)
207.66
1245.99
Wapń (mg)
55.06
330.37
Fosfor (mg)
215.78
1294.66
Magnez (mg)
18.79
112.76
Żelazo (mg)
5.58
33.45
Cynk (mg)
1.79
10.72
Miedź (mg)
0.29
1.76
Szacunkowy indeks glikemiczny nadzienia do kurczaka 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nadzienia do kurczaka

Koszt składników
23.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Bułka pszenna
60 g
czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
23.10