Masa truskawkowa

Opublikowano: 25.07.2021 r., 18:10 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki z truskawkowym kremem
Masa truskawkowa
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki i przygotuj tort, w którym znajdzie się pyszna, różowa i maślana masa truskawkowa. Do jej zrobienia wystarczą tylko 3 składniki.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Miksowanie 90 min
200 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (250 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, blender, miska

Przepis na masę truskawkową krok po kroku

Truskawki umyj i zblenduj.

Gotuj truskawki, do momentu uzyskania gęstych powideł.

Wystudź powidła.

Masło o temperaturze pokojowej miksuj dodając po łyżce truskawki i cukier puder.

Jak oceniasz przepis na masę truskawkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat masy truskawkowej

Kto z nas nie lubi truskawek? Ich słodko-kwaśny, orzeźwiający smak kochają chyba wszyscy. Truskawki nie tylko są smaczne, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają jedynie około 32 kcal w 100 g surowych owoców. Truskawki mają także niski indeks glikemiczny oraz nie zawierają FODMAP-ów (fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli). Zawierają natomiast witaminy, błonnik i flawonoidy. Charakteryzują się też właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki czemu mogą chronić przed rozwojem wielu chorób. Działają pozytywnie na odporność, poziom cholesterolu, układ sercowo-naczyniowy, a także na stan cery.

Skoro już wiesz, że warto jeść truskawki, to przejdźmy do tego, jak zrobić masę truskawkową do tortu. Jest ona bardzo łatwa i pyszna. Zrobisz ją ze świeżych truskawek, masła i cukru pudru lub słodzika. Zaczynamy od umycia truskawek i zblendowania na gładką masę. Całość przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zrobi się gęsta, jak powidła. W tym czasie możesz upiec ciasto na tort. Masa truskawkowa świetnie pasuje do biszkoptu, więc w tym czasie możesz go upiec. Truskawki po zgęstnieniu odstaw na bok, aby wystygły — ciepłe powidła truskawkowe sprawiłyby, że masło zaczęłoby się rozpuszczać. W tym czasie możesz wyjąć masło, aby uzyskało temperaturę pokojową. Gdy truskawki już są chłodne, bierzemy się za łączenie ich z masłem. Jest to masa truskawkowa ucierana z masłem, dlatego zaczynamy od zmiksowania masła, aby je napowietrzyć. Następnie po łyżce dodajemy truskawki i cukier puder. Miksujemy do momentu dokładnego połączenia się składników. Masę możesz schłodzić lub od razu wykładać na biszkopt. Jak widzisz, masa truskawkowa jest bardzo prosta, lecz trochę czasochłonna. Niestety ze względu na dużą ilość masła i cukru masa truskawkowa jest także wysokokalorycznym kremem o wysokim indeksie glikemicznym i dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz to trochę poprawić, zmieniając cukier na ulubiony słodzik, a masło na margarynę, która będzie odrobinę mniej kaloryczna i będzie źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Alergeny w masie truskawkowej

Lista alergenów dla masy truskawkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze masy truskawkowej

na 100g gotowej potrawy

Masa truskawkowa jest bezglutenowa, ale też wysokokaloryczna. Możesz to trochę zmienić zamieniając cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
307.93
200.16
Białko (g)
0.64
0.42
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
17.42
11.32
Węglowodany przyswajalne (g)
16.35
10.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
27.19
17.68
Tłuszcze nasycone (g)
18.28
11.88
Tłuszcze nienasycone (g)
8.91
5.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.82
5.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
0.71
Cholesterol (mg)
71.67
46.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
228.53
148.55
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.04
Witamina C (mg)
31.36
20.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.77
0.50
Retinol (µg (mcg))
223.67
145.38
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.22
0.14
Foliany (µg (mcg))
13.80
8.97
Beta karoten (µg (mcg))
56.40
36.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
4.47
2.90
Potas (mg)
89.87
58.41
Wapń (mg)
16.67
10.83
Fosfor (mg)
20.80
13.52
Magnez (mg)
7.60
4.94
Żelazo (mg)
0.23
0.15
Cynk (mg)
0.11
0.07
Miedź (mg)
0.03
0.02
Mangan (mg)
0.21
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny masy truskawkowej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy truskawkowej

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
22.00