Masa karpatkowa
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
- Masło (300 g)
- Cukier (150 g)
- Cukier wanilinowy (32 g)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Mąka ziemniaczana (80 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na masę karpatkową krok po kroku
Do garnka wlej 2 szklanki mleka (500 ml). Dodaj cukier i zagotuj.
Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym.
Wlej mieszaninę do gotującego się mleka, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
Gotuj chwilę, aż budyń zgęstnieje.
Odstaw do ostygnięcia.
Miękki masło utrzyj mikserem na puszystą masę.
Ciągle miksując, dodawaj po łyżce budyniu.
Gotową masę użyj do ciasta.
Więcej informacji na temat masy karpatkowej
Dobra karpatka nie uda się bez smacznego kremu. Przekonaj się jak zrobić masę karpatkową w łatwy i szybki sposób.
Aby wykonać przepis na masę karpatkową będziesz potrzebować kilku składników: mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki pszennej i ziemniaczanej, masła i żółtek. Na początku do garnka wlej 2 szklanki mleka (500 ml). Dodaj cukier i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj chwilę, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Miękki masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując, dodawaj po łyżce budyniu. Gotową masę użyj do ciasta.
Tradycyjna karpatka to ciasto znane w całej Polsce. Nic dziwnego, w końcu ciężko oprzeć się tak smacznemu wypiekowi. Na karpatkę potrzebne są trzy elementy: kruche ciasto, pyszny krem i wierzch przygotowany z ciasta parzonego, które po upieczeniu nierównomiernie wyrasta, tworząc kształt terenów górskich. Pierwsze historyczne wzmianki pochodzą z 1972 roku ze skryptów studentów filologii polskiej, więc to dość młody przepis. Mimo to kilka lat wystarczyło, by najlepsza, smaczna karpatka zawładnęła sercami Polaków. Od tego momentu pojawiło się kilka wariacji i tak można spotkać karpatkę kakaową, karpatkę z kruszonką, karpatkę z kostką galaretkową lub karpatki z owocami.
Jeśli wiesz już jak zrobić masę karpatkową albo pozostała Ci taka domowa masa z przygotowania innego ciasta to koniecznie spróbuj mojego sposobu na jednoporcjową karpatkę w minutę. To świetny pomysł na szybki deserek.
Na dno wybranego małego naczynia wysyp groszek ptysiowy tworząc 1-2 warstwy. Na to wyłóż krem do karpatki i ponownie obsyp groszkami ptysiowymi. Wstaw do lodówki na godzinę, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Taki szybki deser na pewno zaskoczy i zachwyci Twoich gości.
Mam nadzieję, że ta pyszna i łatwa w przygotowaniu masa karpatkowa ułatwi Ci przygotowanie całego ciasta i na stałe zapisze się w Twoich cukierniczych aspiracjach.
Alergeny w masie karpatkowej
Lista alergenów dla masy karpatkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze masy karpatkowej
Domowe desery to świetny sposób na urozmaicenie diety.
Energia i białka
(1400g)
Węglowodany
(1400g)
Tłuszcze
(1400g)
Witaminy
(1400g)
Składniki mineralne
(1400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.