Masa do babeczek
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na masę do babeczek krok po kroku
Śmietankę przelej do miski.
Zacznij miksować stopniowo, dodając serek mascarpone.
Na końcu dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj.
Opcjonalnie możesz również dodać dowolny barwnik tak aby krem miał kolor.
Tak przygotowaną masą do babeczek przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy do babeczek
Jeśli nie masz pomysłu na słodki deser lub przekąskę, którą przygotujesz w krótkim czasie, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na masę do babeczek. Dzięki niej zawsze przygotujesz smaczną przekąskę dla wszystkich gości.
Moja dzisiejsza masa do babeczek powstaje z trzech składników, będziesz potrzebować śmietankę 30% tłuszczu cukier puder oraz serek mascarpone. Dodatkowo możesz użyć dowolnych barwnik, jeśli chcesz aby twoja domowa masa do babeczek miała kolor.
Zatem, jak zrobić masę do babeczek?
Śmietankę przelej do miski. Zacznij miksować, stopniowo dodając serek mascarpone. Na końcu dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz również dodać dowolny barwnik tak aby krem miał kolor. Tak przygotowaną masą do babeczek przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. W dzisiejszym przepisie użyłam tradycyjną wersję serka mascarpone, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Warto jednak pamiętać, że raz na jakiś czas można spożyć takie produkty jak serek mascarpone czy inne wysokoenergetyczne produkty, jest to tylko dodatek do naszych łakoci, a nie ich podstawa.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na ten prosty krem, koniecznie wykorzystaj go w swoim domu i postaw na kolorowe babeczki, z których będą zadowolone nie tylko dzieci, ale też dorośli. Sam sprawdź, jak smaczna jest to masa, która idealnie pasuje do naszych łakoci.
Masa będzie dobra dla wszystkich członków rodziny i będzie pasowała nie tylko do babeczek, ale też do innych wypieków. Jednym słowem jest po prostu pyszna i najlepsza.
Alergeny w masie do babeczek
Lista alergenów dla masy do babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze masy do babeczek
Do przygotowania masy możesz użyć dowolnego barwnika, wtedy będzie miała ona wybrany kolor.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.