Masa do babeczek

Opublikowano: 18.06.2023 r., 18:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
masa do babeczek
Masa do babeczek
Domowe babeczki idealnie sprawdzą się nie tylko na przyjęcie, ale też jako deser, tego koniecznie poznaj mój ją dzisiejszą propozycję masy do babeczek.
Przygotowanie 20 min
106 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, rękaw cukierniczy

Przepis na masę do babeczek krok po kroku

Śmietankę przelej do miski.

Zacznij miksować stopniowo, dodając serek mascarpone.

Na końcu dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj.

Opcjonalnie możesz również dodać dowolny barwnik tak aby krem miał kolor.

Tak przygotowaną masą do babeczek przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.

Jak oceniasz przepis na masę do babeczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat masy do babeczek

Jeśli nie masz pomysłu na słodki deser lub przekąskę, którą przygotujesz w krótkim czasie, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na masę do babeczek. Dzięki niej zawsze przygotujesz smaczną przekąskę dla wszystkich gości.

Moja dzisiejsza masa do babeczek powstaje z trzech składników, będziesz potrzebować śmietankę 30% tłuszczu cukier puder oraz serek mascarpone. Dodatkowo możesz użyć dowolnych barwnik, jeśli chcesz aby twoja domowa masa do babeczek miała kolor.

Zatem, jak zrobić masę do babeczek?

Śmietankę przelej do miski. Zacznij miksować, stopniowo dodając serek mascarpone. Na końcu dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz również dodać dowolny barwnik tak aby krem miał kolor. Tak przygotowaną masą do babeczek przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. W dzisiejszym przepisie użyłam tradycyjną wersję serka mascarpone, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Warto jednak pamiętać, że raz na jakiś czas można spożyć takie produkty jak serek mascarpone czy inne wysokoenergetyczne produkty, jest to tylko dodatek do naszych łakoci, a nie ich podstawa.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na ten prosty krem, koniecznie wykorzystaj go w swoim domu i postaw na kolorowe babeczki, z których będą zadowolone nie tylko dzieci, ale też dorośli. Sam sprawdź, jak smaczna jest to masa, która idealnie pasuje do naszych łakoci.

Masa będzie dobra dla wszystkich członków rodziny i będzie pasowała nie tylko do babeczek, ale też do innych wypieków. Jednym słowem jest po prostu pyszna i najlepsza.

Alergeny w masie do babeczek

Lista alergenów dla masy do babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze masy do babeczek

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania masy możesz użyć dowolnego barwnika, wtedy będzie miała ona wybrany kolor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
354.60
106.38
Białko (g)
2.21
0.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
22.61
6.78
Węglowodany przyswajalne (g)
22.61
6.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
28.00
8.40
Tłuszcze nasycone (g)
28.00
8.40
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
13.61
4.08
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do babeczek 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy do babeczek

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Koszt składników
14.50