Marynata do schabu z szynkowara
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
Przepis na marynatę do schabu z szynkowara krok po kroku
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki.
Następnie do miseczki dodaj płaską łyżeczkę tymianku, majeranku, papryki słodkiej oraz ostrej, oraz 3 liście laurowe.
Następnie do miski dodaj sok z cytryny oraz olej i składniki dokładnie wymieszaj.
W gotowej marynacie marynuj mięso przez minimum dobę.
-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Kiełbasa z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Pasztet z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat marynaty do schabu z szynkowara
Marynata do schabu z szynkowara to doskonały pomysł na przygotowanie smaczne i marynaty do mięsa z szynkowaru. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. Wyróżnić możemy dwa rodzaje marynaty: suchą i mokrą. Sucha marynata to połączenie przypraw, którymi naciera się mięso. Mokra marynata to natomiast połączenie suchych przypraw, które rozprowadza się w roztworach (np. mleku, wodzie czy oleju). Przepis na marynatę do schabu z szynkowara jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania marynaty potrzebne są następujące produkty spożywcze: czosnek, sok z cytryny, olej rzepakowy oraz przyprawy (majeranek, papryka słodka, tymianek, liść laurowy i papryka ostra). Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić marynatę do schabu z szynkowara? Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Następnie do miseczki dodaj płaską łyżeczkę tymianku, majeranku, papryki słodkiej oraz ostrej, oraz 3 liście laurowe. Następnie do miski dodaj sok z cytryny oraz olej i składniki dokładnie wymieszaj. W gotowej marynacie marynuj mięso przez minimum dobę.
Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.
Podsumowując smaczna domowa marynata do schabu z szynkowara jest bardzo prosta do wykonania. Najlepsza marynata jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować w zależności do swoich preferencji smakowych. Mięso w marynacie najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, aby przyprawy wniknęły w schab.
Alergeny w marynacie do schabu z szynkowara
Lista alergenów dla marynaty do schabu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do schabu z szynkowara
Wartości odżywcze marynaty do schabu z szynkowara
Marynata do schabu z szynkowara służy do nadania charakterystycznego smaku mięsa w zależności od użytych przypraw. Marynata ma na celu również zapewnienie soczystości lub kruchości mięsa.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.