Składniki dla 1 porcji
  • Wino czerwone wytrawne 500 g 2 szklanki
  • Ocet winny 125 ml pół szklanki
  • Cebula 150 g 2 średnie sztuki
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, jałowiec
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na marynatę do jelenia krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Do garnka wlej 2 szklanki wody, wino, dodaj pokrojoną cebulę, kilka ziaren ziela pieprzu oraz jałowce, 4 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.

Składniki wymieszaj i zagotuj.

Następnie zawartość garnka przestudź i dodaj do niego ocet. Całość dokładnie wymieszaj.

Do gotowej marynaty włóż mięso i odstaw w chłodne miejsce na 3 dni.

W tym czasie mięso obracaj co jakiś czas.

Marynata do jelenia podana w miseczce, w której marynuje się mięso.
Marynata do jelenia - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - marynata do jelenia

W skrócie
Kalorii w porcji
1364 kcal
Wielkość
jednej porcji
1250 g
Indeks glikemiczny
24

Wartości odżywcze marynaty do jelenia

na 100g gotowej potrawy

Marynata do jelenia jest bardzo prosta w przygotowaniu. Marynowanie mięsa ma na celu przeniknięcie aromatów przypraw do marynowanego kawałka mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1250g)
Energia (kcal)
109.19
1364.92
Białko (g)
0.34
4.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1250g)
Węglowodany (g)
9.51
118.83
Węglowodany przyswajalne (g)
9.18
114.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
4.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1250g)
Tłuszcz (g)
0.02
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.01
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.43
17.90
Witamina E (mg)
0.00
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.28
Ryboflawina (mg)
0.02
0.23
Niacyna (mg)
0.16
1.98
Foliany (µg (mcg))
3.68
45.97
Beta karoten (µg (mcg))
0.19
2.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1250g)
Sód (mg)
7.39
92.34
Potas (mg)
99.39
1242.34
Wapń (mg)
10.74
134.27
Fosfor (mg)
12.71
158.87
Magnez (mg)
8.55
106.85
Żelazo (mg)
0.23
2.85
Cynk (mg)
0.08
1.06
Miedź (mg)
0.04
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do jelenia 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do jelenia

Lista alergenów dla marynaty do jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
    • Ocet winny

Więcej informacji na temat marynaty do jelenia

Marynata do jelenia o bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa. Najlepsza domowa marynata sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i kruche. Sprawdzony przepis na marynatę do jelenia jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania marynaty do dziczyzny potrzebne będą następujące produkty spożywcze: woda, wino czerwone wytrawne, ocet winny, cebula, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz jałowiec. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić marynatę do jelenia? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej 2 szklanki wody, wino, dodaj pokrojoną cebulę, kilka ziaren ziela pieprzu oraz jałowce, 4 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Składniki wymieszaj i zagotuj. Następnie zawartość garnka przestudź i dodaj do niego ocet. Całość dokładnie wymieszaj. Do gotowej marynaty włóż kawałki mięsa i odstaw w chłodne miejsce na 3 dni. W tym czasie mięso obracaj co jakiś czas.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. Cebula wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Cebula zwyczajna oraz czerwona zawierają najwięcej składników odżywczych w porównaniu do pozostałych odmian cebuli.

Podsumowując szybka i łatwa w przygotowaniu marynata do dziczyzny sprawia, że mięso jest kruche oraz aromatyczne. Marynata jest dobra do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Mięso warto moczyć w marynacie przez kilka dni - warto w tym czasie kilka razy obrócić mięso.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do jelenia

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino czerwone wytrawne
500 g
2 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Ocet winny
125 ml
pół szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 ml
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na marynatę do jelenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób