Makagigi

Opublikowano: 21.02.2024 r., 9:03 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czarno-biały portret makagigi
Makagigi
Poznaj przepis na makigi, czyli słodką, makową przekąskę.
Przygotowanie 40 min
398 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Cukier - 2 szklanki (250 g)
  • Miód - 1 szklanka (300 g)
  • Mak niebieski - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na makagigi krok po kroku

Cukier wsyp do garnka zalej kilkoma łyżkami widy i wymieszaj. Podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop.

Miód podgrzej, aż będzie płynny, a mak upraż na suchej patelni.

Do syropu cukrowego dodaj mak, miód i podsmażaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.

Wyłóż masę na płaską blachę, rozsmaruj i odstaw do ostygnięcia.

Pokrój w kostkę.

Jak oceniasz przepis na makagigi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat makagigi

Makagigi to ciastka charakterystyczne dla kuchni polskiej. Przypominają sezamki, jednak w przeciwieństwie do nich powstają na bazie maku. Mimo że ich nazwa brzmi dość tajemniczo i może sugerować bardzo skomplikowany przepis, w rzeczywistości są to naprawdę bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasta. Potrzebujesz jedynie cukru, miodu i maku, aby przygotować tradycyjne, domowe makagigi. Oczywiście przepis możesz też modyfikować wedle swoich preferencji. Świetnie smakują na przykład z dodatkiem orzechów lub bakalii. Zastanawiasz się, jak zrobić makagigi, aby były naprawdę najlepsze? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na te pyszne, twarde ciasta. To sprawdzony przepis, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jedyne co musisz zrobić, to rozpuścić cukier w odrobinie wody, wymieszać go z prażonym makiem i płynnym miodem. Tak przygotowaną masę wystarczy odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Jak widzisz to nic skomplikowanego, a te składniki z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej kuchni. Czy ciastka makagigi są zdrowe? Niestety duża ilość cukru, miodu, a więc cukrów prostych, sprawia, że są one wysoko kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli zjesz je od czasu do czasu, ale postaraj się traktować je jako produkt rekreacyjny. Z kolei mak jest zdecydowanie zdrowym składnikiem diety. Zawiera sporo wapnia, błonnika i antyoksydantów. Przepis na makagigi zdecydowanie warto znać, jeśli lubisz słodkie, makowe przekąski, nie zapominaj jednak o prawidłowym bilansowaniu diety na co dzień.

Alergeny w makagigi

Lista alergenów dla makagigi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na makagigi

Wartości odżywcze makagigi

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć częściowo indeks glikemiczny i kaloryczność, możesz zastąpić cukier ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
398.38
398.38
Białko (g)
5.74
5.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
70.81
70.81
Węglowodany przyswajalne (g)
64.64
64.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.17
6.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.10
13.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
2.29
Tłuszcze nienasycone (g)
10.81
10.81
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.50
0.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
0.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
0.33
0.33
Foliany (µg (mcg))
26.38
26.38
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
9.94
9.94
Potas (mg)
244.81
244.81
Wapń (mg)
452.56
452.56
Fosfor (mg)
273.38
273.38
Magnez (mg)
109.19
109.19
Żelazo (mg)
3.22
3.22
Cynk (mg)
2.55
2.55
Miedź (mg)
0.53
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny makagigi 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makagigi

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Miód
300 g
1 szklanka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 300 g
Mak niebieski
250 g
1 szklanka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Koszt składników
29.50