Lody z truskawek

Opublikowano: 11.10.2024 r., 21:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowe lody w miseczkach.
Lody z truskawek
Lody z truskawek to doskonała propozycja na letni deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Truskawki, obok swojego niezapomnianego smaku i intensywnego aromatu, posiadają również wiele zdrowotnych właściwości. Poza tym, lody z truskawek są proste w przygotowaniu i idealnie orzeźwiają w upalne dni. Spróbujmy więc stworzyć własne domowe lody z truskawek i cieszyć się nimi w każdej porze roku!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
165 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański

Przepis na lody z truskawek

Jak zrobić lody z truskawek? Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne i domowe lody truskawkowe, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W tej wersji wykorzystuję do tego mrożone truskawki oraz jogurt naturalny, co sprawia, że lody są zdrowsze i lżejsze niż te dostępne w sklepach.

Na początek przygotujmy wszystkie składniki. Będziemy potrzebować 250 g truskawek, 200 g jogurtu greckiego pełnotłustego oraz 10 g cukru. Truskawki dokładnie umyjmy i pozbądźmy się szypułek, a następnie wrzućmy do blendera razem z jogurtem i cukrem.

Zblendujmy składniki na gładką masę. Powstałą masę przełóżmy do pojemniczków na lody. Jeśli nie posiadamy specjalnych foremek, możemy użyć zwykłych plastikowych kubeczków i do środka włożyć patyczki do lodów.

Teraz czas na etap zamrażania. Pojemniczki z masą umieśćmy w zamrażarce i pozostawmy tam na około 4-6 godzin, aby lody dobrze się schłodziły i zamarzły.

Po upływie tego czasu możemy wyjąć lody z truskawek z zamrażarki i rozkoszować się ich pysznym smakiem. Ta domowa wersja lodów z truskawek z pewnością zachwyci Waszych domowników i sprawi, że już nigdy nie sięgniecie po gotowe lody z supermarketu.

Przygotowanie tego przepisu nie zajmie nam wiele czasu, a efekt będzie naprawdę zaskakujący. Lekkie, orzeźwiające lody z truskawek będą idealne na letnie popołudnie albo jako deser po obiedzie.

Warto podkreślić, że ta wersja lodów jest także dostosowana dla osób dbających o dietę. Mniej cukru, więcej naturalnych składników - co może być lepszego? Dzięki temu przepisowi możemy cieszyć się pysznym smakiem loda bez wyrzutów sumienia.

Śmiało zachęcam do wypróbowania tego przepisu na domowe lody truskawkowe. Ich przygotowanie jest proste, a efekt naprawdę wart zachodu. Smacznego!

Składniki dla 2 porcji
  • Truskawki (250 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
  • Cukier (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik plastikowy do mrożenia, zamrażarka

Przepis na lody z truskawek krok po kroku

Truskawki umyj i pozbaw szypułek.

Wrzuć do blendera razem z jogurtem i cukrem.

Zblenduj na gładką masę.

Masę przełóż do pojemniczków na lody i włóż do zamrażarki na 4-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na lody z truskawek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,1% osób

Więcej informacji na temat lodów z truskawek

Lody z truskawek to doskonała opcja na naprawdę smaczny domowy deser, który przypadnie Ci do gustu, gdy kochasz owocowe i lekkie słodkości. Są idealne na lato.

Przepis na lody z truskawek to świetna opcja, by włączyć do menu nieco więcej tych smacznych owoców. Domowe lody truskawkowe zachwycają słodyczą i kremowym wykończeniem. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych owoców, co jest polecane zwłaszcza w sezonie, jak i z mrożonych truskawek. Najlepiej połączyć je z jogurtem naturalnym. To też dobra opcja dla dzieci, gdyż nie zawierają tak dużo cukru, a wciąż są bardzo smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lody z truskawek, by były pyszne, a przy tym dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. . Będzie idealnym dopełnieniem domowych deserów, zwłaszcza tych letnich, gdyż wspaniale orzeźwiają. Te lody można z łatwością przygotować w domowych warunkach. Do ich zrobienia wcale nie potrzeba żadnych skomplikowanych i specjalnych urządzeń. Wystarczy tylko blender, a także zamrażarka. Dzięki temu łatwo można je zrobić w domu. Można je zamrozić w specjalnie stworzonych do tego celu pojemniczkach, które można z łatwością kupić w sklepie, albo wykorzystać jeden duży plastikowy pojemnik, który nadaje się do mrożenia. Głównym składnikiem tego przepisu są truskawki. Te letnie owoce są wprost uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Dlatego warto wykorzystywać je w jak największej ilości domowych przepisów. Truskawki oprócz tego, że są niezwykle smaczne, to są też bardzo zdrowym produktem. Truskawki są owocami bogatymi w witaminę C, potas, czy kwas foliowy. Oprócz witaminy C truskawki obfitują również w inne przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy. Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie i pracę nerek i wątroby. W truskawkach znajdziemy również błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wiąże się z zapobieganiem rozwojowi nowotworów jelita grubego. Badania wykazały, że może on wpływać na obniżenie poziomu tzw. „złego cholesterolu” we krwi.

Alergeny w lodach z truskawek

Lista alergenów dla lodów z truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze lodów z truskawek

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera mniej cukru niż domowe wyroby, więc będzie lepszym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
71.85
165.25
Białko (g)
3.55
8.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
11.69
26.88
Węglowodany przyswajalne (g)
10.60
24.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
1.47
3.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
1.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
1.73
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
20.54
47.25
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.50
Witamina C (mg)
31.96
73.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.30
0.70
Retinol (µg (mcg))
19.57
45.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.12
0.27
Niacyna (mg)
0.30
0.70
Foliany (µg (mcg))
15.22
35.00
Beta karoten (µg (mcg))
6.85
15.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
16.65
38.30
Potas (mg)
132.33
304.35
Wapń (mg)
52.20
120.05
Fosfor (mg)
60.43
139.00
Magnez (mg)
11.41
26.25
Żelazo (mg)
0.22
0.51
Cynk (mg)
0.25
0.59
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów z truskawek 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów z truskawek

Koszt składników
19.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
19.70