Przepis na likier kukułkowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, butelka szklana

Cukierki rozdrobnij w malakserze.

Umieść je w garnku i wlej mleko skondensowane.

Podgrzewaj do rozpuszczenia cukierków.

Masę wystudź i wlej do niej wódkę.

Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanej butelki.

Przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Likier kukułkowy podany w szklance.
Likier kukułkowy
Koszt przygotowania dania
20.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
138 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
61

Likier kukułkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o likierze kukułkowym

Likier kukułkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną nalewkę na bazie wódki przygotowaną w domu. Nalewkę można przygotować także na spirytusie, będzie ona wówczas znacznie mocniejsza. Alkoholowy napój dodawać można do kawy lub herbaty podczas zimowych wieczorów. Przepis na likier kukułkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kukułki, mleko skondensowane, wóda.

Jak zrobić likier kukułkowy? Cukierki rozdrobnij w malakserze. Umieść je w garnku i wlej mleko skondensowane. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukierków. Masę wystudź i wlej do niej wódkę. Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanej butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Mleko skondensowane to rodzaj wyrobu mlecznego pozbawionego pewnej ilości wody, która pozwala na uzyskanie gęstego mleka o intensywnym aromacie. Mleko skondensowane zawiera większą ilość tłuszczu niż tradycyjne mleko krowie. Mleko pozwala uzyskać gęstą konsystencję wyrobom cukierniczym oraz przygotowywanym napojom.

Podsumowując domowy likier na wódce to najlepszy pomysł na słodką nalewkę na cukierkach. Sprawdzony przepis pozwoli na szybkie przygotowanie udanego domowego alkoholu. Alkoholowy trunek nie powinien być spożywany przez osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Proporcje na likier można dowolnie zmieniać. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki trunek, dodaj więcej cukierków.

Wartości odżywcze likieru kukułkowego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru kukułkowego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w likierze kukułkowym

Lista alergenów dla likieru kukułkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

W przepisie na likier kukułkowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • cukierki kukułki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania likieru kukułkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukierki kukułki
300 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
2 niepełne szklanki
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Wódka
300 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 ml
Jak oceniasz przepis na likier kukułkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób