Likier kukułkowy
- Cukierki kukułki (300 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 2 niepełne szklanki (400 g)
- Wódka (300 ml)
Przepis na likier kukułkowy krok po kroku
Cukierki rozdrobnij w malakserze.
Umieść je w garnku i wlej mleko skondensowane.
Podgrzewaj do rozpuszczenia cukierków.
Masę wystudź i wlej do niej wódkę.
Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanej butelki.
Przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Więcej informacji na temat likieru kukułkowego
Likier kukułkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną nalewkę na bazie wódki przygotowaną w domu. Nalewkę można przygotować także na spirytusie, będzie ona wówczas znacznie mocniejsza. Alkoholowy napój dodawać można do kawy lub herbaty podczas zimowych wieczorów. Przepis na likier kukułkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kukułki, mleko skondensowane, wóda.
Jak zrobić likier kukułkowy? Cukierki rozdrobnij w malakserze. Umieść je w garnku i wlej mleko skondensowane. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukierków. Masę wystudź i wlej do niej wódkę. Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanej butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Mleko skondensowane to rodzaj wyrobu mlecznego pozbawionego pewnej ilości wody, która pozwala na uzyskanie gęstego mleka o intensywnym aromacie. Mleko skondensowane zawiera większą ilość tłuszczu niż tradycyjne mleko krowie. Mleko pozwala uzyskać gęstą konsystencję wyrobom cukierniczym oraz przygotowywanym napojom.
Podsumowując domowy likier na wódce to najlepszy pomysł na słodką nalewkę na cukierkach. Sprawdzony przepis pozwoli na szybkie przygotowanie udanego domowego alkoholu. Alkoholowy trunek nie powinien być spożywany przez osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Proporcje na likier można dowolnie zmieniać. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki trunek, dodaj więcej cukierków.
Alergeny w likierze kukułkowym
Lista alergenów dla likieru kukułkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Cukierki kukułki
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze likieru kukułkowego
Likier kukułkowy to domowy napój zawierający dużą ilość alkoholu. Nie powinny go spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Likier zawiera dużą ilość kalorii.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.