Likier kukułkowy

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka likieru kukułkowego
Likier kukułkowy
Likier kukułkowy to wspaniała propozycja na domowej roboty nalewkę. Likier jest słodki i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na nalewkę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
221 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukierki kukułki (300 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) - 2 niepełne szklanki (400 g)
  • Wódka (300 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana

Przepis na likier kukułkowy krok po kroku

Cukierki rozdrobnij w malakserze.

Umieść je w garnku i wlej mleko skondensowane.

Podgrzewaj do rozpuszczenia cukierków.

Masę wystudź i wlej do niej wódkę.

Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanej butelki.

Przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Jak oceniasz przepis na likier kukułkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat likieru kukułkowego

Likier kukułkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną nalewkę na bazie wódki przygotowaną w domu. Nalewkę można przygotować także na spirytusie, będzie ona wówczas znacznie mocniejsza. Alkoholowy napój dodawać można do kawy lub herbaty podczas zimowych wieczorów. Przepis na likier kukułkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kukułki, mleko skondensowane, wóda.

Jak zrobić likier kukułkowy? Cukierki rozdrobnij w malakserze. Umieść je w garnku i wlej mleko skondensowane. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukierków. Masę wystudź i wlej do niej wódkę. Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanej butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Mleko skondensowane to rodzaj wyrobu mlecznego pozbawionego pewnej ilości wody, która pozwala na uzyskanie gęstego mleka o intensywnym aromacie. Mleko skondensowane zawiera większą ilość tłuszczu niż tradycyjne mleko krowie. Mleko pozwala uzyskać gęstą konsystencję wyrobom cukierniczym oraz przygotowywanym napojom.

Podsumowując domowy likier na wódce to najlepszy pomysł na słodką nalewkę na cukierkach. Sprawdzony przepis pozwoli na szybkie przygotowanie udanego domowego alkoholu. Alkoholowy trunek nie powinien być spożywany przez osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Proporcje na likier można dowolnie zmieniać. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki trunek, dodaj więcej cukierków.

Alergeny w likierze kukułkowym

Lista alergenów dla likieru kukułkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Cukierki kukułki
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze likieru kukułkowego

na 100g gotowej potrawy

Likier kukułkowy to domowy napój zawierający dużą ilość alkoholu. Nie powinny go spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Likier zawiera dużą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
316.20
221.34
Białko (g)
3.58
2.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
46.06
32.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.13
3.59
Tłuszcze nasycone (g)
3.15
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.68
1.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
57.10
39.97
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru kukułkowego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania likieru kukułkowego

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukierki kukułki
300 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 300 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
2 niepełne szklanki
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Wódka
300 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 ml
Koszt składników
47.50