Likier kminkowy
- Spirytus - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier (1000 g)
Przepis na likier kminkowy krok po kroku
Cukier oraz 3 szklanki wody rozpuść w garnku, powinien powstać gęsty syrop.
Syrop ściągnij z ognia i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.
Do jeszcze ciepłego syropu dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
Następnie wsyp ćwierć szklanki kminku, wymieszaj i przelej do słoika.
Słoik zakręć i nalewkę odstaw na 5 dni.
Po tym czasie likier przecedź, przelej do mniejszych butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.
Więcej informacji na temat likieru kminkowego
Likier kminkowy na spirytusie to prosty przepis na domowy alkohol na bazie kminku. Skandynawski likier to doskonały pomysł na pyszny napój alkoholowy, który możesz podać na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Napoje alkoholowe powinny spożywać osoby pełnoletnie. Jeżeli chcemy przygotować wersję bardziej dietetyczną, zamiast cukru możemy użyć słodzika w postaci ksylitolu lub erytrytolu. Dzięki trzem składnikom uzyskamy ten pyszny napój. Przepis na likier kminkowy jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania likieru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: spirytus, cukier oraz kminek.
Jak zrobić likier kminkowy? Cukier oraz 3 szklanki wody rozpuść w garnku, powinien powstać gęsty syrop. Syrop ściągnij z ognia i pozostaw do delikatnego ostygnięcia. Do jeszcze ciepłego syropu dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp ćwierć szklanki kminku, wymieszaj i przelej do słoika. Słoik zakręć i nalewkę odstaw na 5 dni. Po tym czasie likier przecedź, przelej do mniejszych butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.
Likier kokosowy jest potrawą dość kaloryczną. Dodatkowo zawiera alkohol, który w nadmiarze może powodować wiele chorób, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie. Pamiętaj jednak, że wszystko jest dla ludzi, dlatego okazjonalnie w gronie najbliższych ciesz się smakiem tego napoju. Produkty spożywcze potrzebne do przygotowania naszego przepisu są ogólne dostępne, dlatego nie powinieneś mieć problemu z ich zakupem.
Podsumowując likier kminkowy świetnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi lub na imprezach dla dorosłych. Likier kminkowy możemy przelać w elegancką butelkę, udekorować wstążką i podarować komuś w formie prezentu. Nasz przepis jest na spirytusie, ale możemy zamienić spirytus na wódkę. Proporcje do przygotowania przepisu można dowolnie zmodyfikować, wszystko zależy od tego, jak mocny alkohol chcesz przygotować. Likierem możemy również poczęstować osoby, które są na diecie bezglutenowej.
Alergeny w likierze kminkowym
Lista alergenów dla likieru kminkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na likier kminkowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze likieru kminkowego
Likier kminkowy to doskonała propozycja na smaczny napój alkoholowy. Likier powinny spożywać wyłącznie osoby pełnoletnie.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.