Przepis na likier jajeczny krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, butelka szklana

Żółtka jaj wbij do miski i ubij z cukrem pudrem.

Dodaj wanilię.

Stopniowo wlewaj skondensowane mleko i ubijaj do połączenia się składników.

Wlej ostrożnie spirytus, nie przestając miksować.

Gdy wszystkie składniki połączą się, przelej likier do butelki i odstaw do lodówki.

likier jajeczny
Likier jajeczny
Koszt przygotowania dania
31.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
156 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Likier jajeczny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o likierze jajecznym

Likier jajeczny to nic innego jak domowy ajerkoniak, który jest znany wielu z nas, od dawna. To pierwszy alkohol przygotowywany przez nasze mamy czy babcie. Nie ma się co dziwić ten domowej roboty adwokat, jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, a także pyszny w smaku. Idealnie sprawdzi się tuż przed posiłkiem lub tuż po nim na lepsze trawienie.

Poznaj mój najlepszy przepis na likier jajeczny, do jego przygotowania potrzebujesz podstawowych składników takich jak: spirytus, cukier puder, żółtka jaj, laska wanilii, mleko skondensowane.

Z tych kilku prostych składników przygotujesz pyszny likier.

Zatem, jak zrobić likier jajeczny?

W pierwszej kolejności żółtka jaj wbij do miski i ubij z cukrem pudrem. Dodaj wanilię. Stopniowo wlewaj skondensowane mleko i ubijaj do połączenia się składników. Wlej ostrożnie spirytus, nie przestając miksować. Gdy wszystkie składniki połączą się, przelej likier do butelki i odstaw do lodówki. Zwróć uwagę, że na początku likier będzie lejący, a po wyciągnięciu z lodówki stanie się gęsty. Mój trunek powstał na spirytusie, śmiało możesz też przygotować go na wódce. Możesz też postawić na połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy.

Nasz najlepszy likier jest dobry do spożycia, poczęstuj nim przybyłych gości.

Warto wspomnieć, że mój sprawdzony przepis jest bezglutenowy, zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Zwracam szczególną uwagę na sporadyczne spożywanie alkoholu, likier powinno się spożywać w niewielkich porcjach najlepiej 50 ml. Wtedy będzie to najlepszy pomysł na miłe spędzenie czasu ze znajomymi.

Wartości odżywcze likieru jajecznemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
313.45 kcal
156.72 kcal
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Białko
4.62 g
2.31 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Węglowodany w likierze jajecznym

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
45.07 g
22.54 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
45.07 g
22.54 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
6.26 g
3.13 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.30 g
1.65 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.97 g
1.48 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.31 g
1.16 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
0.33 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cholesterol
151.78 mg
75.89 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na likier jajeczny

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina C
0.84 mg
0.42 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.11 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Foliany
22.51 µg (mcg)
11.25 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na likier jajeczny

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
48.23 mg
24.11 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Potas
135.28 mg
67.64 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Wapń
109.11 mg
54.56 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Fosfor
134.00 mg
67.00 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Magnez
9.08 mg
4.54 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Żelazo
0.43 mg
0.22 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.30 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru jajecznemu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w likierze jajecznym

Lista alergenów dla likieru jajecznemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

W przepisie na likier jajeczny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • laska wanilii
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania likieru jajecznemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
1 opakowanie
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Laska wanilii
5 g
Jak oceniasz przepis na likier jajeczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób