Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, butelka szklana

Przepis na likier jajeczny krok po kroku

Żółtka jaj wbij do miski i ubij z cukrem pudrem.

Dodaj wanilię.

Stopniowo wlewaj skondensowane mleko i ubijaj do połączenia się składników.

Wlej ostrożnie spirytus, nie przestając miksować.

Gdy wszystkie składniki połączą się, przelej likier do butelki i odstaw do lodówki.

likier jajeczny
Likier jajeczny - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - likier jajeczny

W skrócie
Kalorii w porcji
157 kcal
Wielkość
jednej porcji
50 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze likieru jajecznemu

na 100g gotowej potrawy

Nie musisz dodawać laski wanilii, jeśli nie lubisz jej smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
314.93
157.46
Białko (g)
4.65
2.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
45.17
22.59
Węglowodany przyswajalne (g)
45.07
22.54
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
6.32
3.16
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
1.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
1.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
1.16
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
0.33
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
151.78
75.89
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.20
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.84
0.42
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.11
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.51
11.25
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
48.57
24.29
Potas (mg)
135.28
67.64
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.11
54.56
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
134.00
67.00
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.08
4.54
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.22
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
0.30
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny likieru jajecznemu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w likierze jajecznym

Lista alergenów dla likieru jajecznemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Więcej informacji na temat likieru jajecznemu

Likier jajeczny to nic innego jak domowy ajerkoniak, który jest znany wielu z nas, od dawna. To pierwszy alkohol przygotowywany przez nasze mamy czy babcie. Nie ma się co dziwić ten domowej roboty adwokat, jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu, a także pyszny w smaku. Idealnie sprawdzi się tuż przed posiłkiem lub tuż po nim na lepsze trawienie.

Poznaj mój najlepszy przepis na likier jajeczny, do jego przygotowania potrzebujesz podstawowych składników takich jak: spirytus, cukier puder, żółtka jaj, laska wanilii, mleko skondensowane.

Z tych kilku prostych składników przygotujesz pyszny likier.

Zatem, jak zrobić likier jajeczny?

W pierwszej kolejności żółtka jaj wbij do miski i ubij z cukrem pudrem. Dodaj wanilię. Stopniowo wlewaj skondensowane mleko i ubijaj do połączenia się składników. Wlej ostrożnie spirytus, nie przestając miksować. Gdy wszystkie składniki połączą się, przelej likier do butelki i odstaw do lodówki. Zwróć uwagę, że na początku likier będzie lejący, a po wyciągnięciu z lodówki stanie się gęsty. Mój trunek powstał na spirytusie, śmiało możesz też przygotować go na wódce. Możesz też postawić na połączenie spirytusu 99,5% i wódki, w momencie ich połączenia procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65% wiec, tak czy inaczej, będzie to napój wysoko procentowy.

Nasz najlepszy likier jest dobry do spożycia, poczęstuj nim przybyłych gości.

Warto wspomnieć, że mój sprawdzony przepis jest bezglutenowy, zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Zwracam szczególną uwagę na sporadyczne spożywanie alkoholu, likier powinno się spożywać w niewielkich porcjach najlepiej 50 ml. Wtedy będzie to najlepszy pomysł na miłe spędzenie czasu ze znajomymi.

Szacunkowy koszt przygotowania likieru jajecznemu

Koszt składników
67.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
1 opakowanie
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Laska wanilii
5 g
12.00
Za 8,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 5 g
Koszt składników
67.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na likier jajeczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób