Leszcz w occie

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leszcz w occie podany w miseczce.
Leszcz w occie
Leszcz w occie to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. To danie, które zachwyca doskonałą kompozycją smakową - ocet idealnie łączy się z delikatną rybą.
Przygotowanie 40 min
Marynowanie 15 min
347 kcal
Kcal w porcji
214 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ocet spirytusowy (195 ml)
  • Cukier (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Leszcz filet (350 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 1850 (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoik

Przepis na leszcz w occie krok po kroku

Rybę oprósz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut.

Filety oprósz mąką i smaż na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania złotego koloru.

Filety przełóż do czystego słoika.

Do garnka wlej 8 szklanek wody, ocet, wrzuć cukier, dodaj szczyptę soli, 2 listki laurowe i 3 ziela angielskie. Gotuj przez 2 minuty.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do zalewy i gotuj 10 minut.

Gorącą zalewą zalej rybę i zakręć słoik. Odstaw do przestudzenia, a następnie schowaj do lodówki.

Ryba będzie gotowa do jedzenia po 24 godzinach.

Jak oceniasz przepis na leszcz w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,0% osób

Więcej informacji na temat leszcz w occie

Leszcz w occie to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. To danie, które zachwyca doskonałą kompozycją smakową - ocet idealnie łączy się z delikatną rybą.

Przepis na leszcza w occie sprawdzi się idealnie, jeśli szukasz pomysłu na dania do słoików. Leszcz smażony w occie sprawdzi się później - idealnie smakuje właśnie na zimno. Ryba i ocet to doskonałe rozwiązanie. Wie to każdy, kto próbował sławnego dania fish and chips. W tym wydaniu ocet nie stanowi tylko delikatnego dodatku do całości, ale jest jednym z głównych składników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę w occie, by była pyszna, ten przepis to najlepsza i najprostsza opcja. W polskiej kuchni wiele przetworów konserwuje się w zalewie octowej. Jednak ryba zwykle nie jest jednym z najczęstszych wyborów. Dlaczego? Bo jest dość nieoczywista. Jednak każdy, kto tylko spróbuje tej ryby, odkryje jej wyjątkowy smak. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, czy przystawka. Postawiona na stole na imprezie sprawdzi się idealnie. Zwłaszcza że jest to danie, które jest ciekawe i inne niż wszystkie. W zalewie octowej możesz przygotować prawie każdą rybę, zaletą zalewy jest to, że ości pod wpływem octu miękną. Idealnie sprawia się leszcz, który jest rybą o wyjątkowym smaku. Leszcz to ryba o wielu właściwościach prozdrowotnych, która zawiera przede wszystkim wysokonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Jej mięso nie jest bardzo tłuste i zawiera lekkostrawne białka oraz niewiele kalorii. Nie ma też dużego ryzyka kumulowania się w nim toksycznych substancji i metali ciężkich. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe oraz hamują rozwój choroby niedokrwiennej, oraz wieńcowej serca. Redukują stężenie triacylogliceroli. Jest chudą rybą, dostarczającą sporych ilości witamin. Ryby nie goszczą na polskich stołach zbyt często. Warto to jednak zmienić, gdyż stanowią niezwykle wartościowy dodatek do diety. Są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Jeśli nie wiesz, co zrobić, by ryba była ciekawa i naprawdę smaczna, warto nieco eksperymentować w kuchni. Ten przepis na to pozwala.

Alergeny w leszcz w occie

Lista alergenów dla leszcz w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

W przepisie na leszcz w occie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • leszcz filet
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze leszcz w occie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo zdrowych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie układu krwionośnego.

Szacunkowy indeks glikemiczny leszcz w occie 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leszcz w occie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet spirytusowy
195 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.17
Za 195 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Leszcz filet
350 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 1850
60 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g