Kruche ciasteczka migdałowe

Opublikowano: 08.08.2023 r., 23:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasteczka migdałowe na talerzu
Kruche ciasteczka migdałowe
Kruche ciasteczka migdałowe to pyszna przekąska nie tylko na niedzielne popołudnie, poznaj mój przepis i przekonaj się, jak proste w przygotowaniu są ciasteczka.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 10 min
149 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (10 ml)
  • Syrop migdałowy - 1 łyżeczka (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Migdały - 1/2 szklanki (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kruche ciasteczka migdałowe krok po kroku

Migdały posiekaj lub użyj mielonych.

W misce umieść miękkie masło i cukier puder. Mieszaj za pomocą miksera do połączenia się składników.

Dodaj ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy do masy.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały i szczyptę soli.

Stopniowo wymieszaj suchą mieszankę do masy masłowej. Mieszaj, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.

Uformuj kulę z ciasta. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka za pomocą szklanki. Rozłóż ciasteczka na blaszce do pieczenia i upiecz w piecu przez 10 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka migdałowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat kruchym ciasteczkom migdałowym

Domowe, kruche ciasteczka migdałowe to nic innego jak smaczne, małe dzieła cukierniczego kunsztu, które łączą w sobie chrupiącą teksturę kruchego ciasta i aromatyczny smak migdałów. Drobne smakołyki to nie tylko pyszne łakocie, ale też słodycz, która przenosi nas do dziecięcych dni.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka migdałowe i przekonaj się jak zrobić te szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka, cukier puder, masło, ekstrakt migdałowy i waniliowy.

Struktura ciastek jest delikatna, są chrupkie i rozpuszczają się same w ustach.

Ekstrakt migdałowy nadaje ciasteczkom wyrazisty aromat, wprowadza do smaku nutę przytulnej ciepłości. To przyjemne uzupełnienie kruchego ciasta sprawia, że każde ciasteczko jest nie tylko smacznym przysmakiem, ale także swoistą podróżą przez zmysłowe smaki i zapachy.

Zatem, jak zrobić kruche ciasteczka migdałowe?

W dużej misce umieść miękkie masło i cukier puder. Mieszaj za pomocą miksera. Dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj, aby składniki się równomiernie połączyły. W osobnej misce wymieszaj mąkę, oba ekstrakty i szczyptę soli. Dodawaj suchą mieszankę do masy masłowej. Kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Uformuj kulę z ciasta. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby się schłodziło i nadal skruszało. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka. Rozłóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Nasze pyszne ciasteczka są już dobre do spożycia. Będą najlepsze dla każdego.

Zwróć uwagę, że ciastka zawierają dodatek mąki pszennej, która zawiera gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Nasze proste ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę do popołudniowej herbaty, filiżanki kawy czy chwili relaksu. One przenoszą nas w świat przyjemności, gdzie smak i zapach cynamonu tworzą cudownie ciepłą i serdeczną atmosferę. To danie, które smakuje jak wyjątkowy kawałek wspomnień, otulając ciepłem i aromatem każdego kęsa.

Alergeny w kruchych ciasteczkach migdałowych

Lista alergenów dla kruchym ciasteczkom migdałowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Syrop migdałowy
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kruchym ciasteczkom migdałowym

na 100g gotowej potrawy

Na wierzch ciasteczek możesz dodać kawałki czekolady lub orzechów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
499.34
149.80
Białko (g)
9.16
2.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
49.29
14.79
Węglowodany przyswajalne (g)
47.33
14.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
30.90
9.27
Tłuszcze nasycone (g)
17.11
5.13
Tłuszcze nienasycone (g)
13.79
4.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
4.67
1.40
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchym ciasteczkom migdałowym 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchym ciasteczkom migdałowym

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Syrop migdałowy
10 ml
1 łyżeczka
35.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Migdały
120 g
1/2 szklanki
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 120 g
Koszt składników
63.50