Krem do orzeszków

Opublikowano: 19.06.2023 r., 21:28 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
orzechy laskowe
Krem do orzeszków
Poznaj przepis na pyszny, puszysty krem do orzeszków.
Przygotowanie 20 min
3009 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka z orzechów laskowych (200 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser

Przepis na krem do orzeszków krok po kroku

Mleko wlej do garnka i zagotuj.

Wsyp zmielone orzechy, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw na 20-25 minut.

Masło pokrój w kostkę, dodaj cukier puder i mikserem ucieraj, aż powstanie jasna, puszysta masa.

Do ubitego masła dodaj masę orzechową, cały czas miksując.

Jak oceniasz przepis na krem do orzeszków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat kremu do orzeszków

Krem do orzeszków to świetny pomysł na smaczne nadzienie kruchych ciasteczek oraz dodatek do ciastek, ciast, tortów i innych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mają dużego doświadczenia kulinarnego. Jak zrobić krem do orzeszków, aby były pyszny i dobry jako dodatek do wielu ciastek? Składniki, których potrzebujesz to mąka z orzechów laskowych lub włoski, mleko, masło oraz cukier puder. Orzechy możesz też samodzielnie zmielić w domu, jeśli masz odpowiedni blender, który sobie z nimi poradzi. Przepis na krem do orzeszków nie jest skomplikowany. Wystarczy, że wymieszasz gorące mleko z orzechową mąką, masło utrzesz mikserem i cukrem pudrem, a następnie połączysz obie masy. To wszystko! Pyszny, domowy, tradycyjny krem do orzeszków gotowy. Mimo że najczęściej wykorzystuje się go do ciastek orzeszków, czyli bardzo popularnego deseru wywodzącego się z czasów PRL-u, jest on bardzo uniwersalny i śmiało możesz użyć go również do innych ciast. Wiele osób zastanawia się, czy krem do orzeszków jest zdrowy i można jeść go nie tylko od święta. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Orzechy są bardzo wartościowym i prozdrowotnym elementem diety, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały oraz błonnik. Są jednak bardzo kaloryczne, a połączenie z masłem i cukrem sprawia, że krem do orzeszków jest prawdziwą bombą kaloryczną. Oczywiście w zdrowiej diecie znajdzie się na nie miejsce i jeśli masz ochotę zjeść orzeszki z kremem, od czasu do czasu nic nie stoi na przeszkodzie. Uważaj jednak na ich ilości, zwłaszcza jeśli jesteś na diecie redukcyjnej. Koniecznie poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis na krem do orzeszków, który przygotujesz w domu bez żadnego problemu. W zależności od preferowanego smaku możesz dodać mniej lub więcej cukru. Niektórzy dodają również cynamon, naturalne ciemne kakao lub ziarenka wanilii, aby dodatkowo urozmaicić smak.

Alergeny w kremie do orzeszków

Lista alergenów dla kremu do orzeszków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka z orzechów laskowych
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze kremu do orzeszków

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru pudru warto wykorzystać ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
429.93
3009.50
Białko (g)
5.71
39.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
13.67
95.68
Węglowodany przyswajalne (g)
10.90
76.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
19.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
41.21
288.45
Tłuszcze nasycone (g)
18.19
127.34
Tłuszcze nienasycone (g)
23.02
161.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
19.87
139.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
22.01
Cholesterol (mg)
64.29
450.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A (µg (mcg))
225.36
1577.50
Witamina B6 (mg)
0.02
0.15
Brak danych dla: mąka z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.72
Brak danych dla: mąka z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.50
Brak danych dla: mąka z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
2.75
Witamina E (mg)
4.97
34.77
Retinol (µg (mcg))
221.36
1549.50
Tiamina (mg)
0.21
1.45
Ryboflawina (mg)
0.09
0.64
Niacyna (mg)
0.56
3.95
Foliany (µg (mcg))
1.57
11.00
Brak danych dla: mąka z orzechów laskowych.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.36
345.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
17.21
120.50
Potas (mg)
258.07
1806.50
Wapń (mg)
84.50
591.50
Fosfor (mg)
126.50
885.50
Magnez (mg)
51.43
360.00
Żelazo (mg)
1.35
9.47
Cynk (mg)
0.88
6.16
Miedź (mg)
0.50
3.50
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do orzeszków 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do orzeszków

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka z orzechów laskowych
200 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
24.50