Koreczki caprese
- Pomidory koktajlowe - 10 pomidorków (200 g)
- Ser Mozzarella - 10 małych kulek sera (70 g)
- Bazylia świeża - 10 liści (3 g)
- Ocet balsamiczny (10 ml)
Przepis na koreczki caprese krok po kroku
Na wykałaczkę nadziej składniki w kolejności bazylia - ser mozzarella - pomidorek
Całość dla smaku polej octem balsamicznym
-
Koreczki
-
Koreczki na sylwestra
-
Koreczki z kabanosem
-
Koreczki z tortilli
-
Koreczki z serem
-
Koreczki śledziowe
-
Koreczki owocowe
-
Koreczki z oliwkami
-
Koreczki z łososiem
-
Koreczki z fetą
-
Koreczki z mozzarellą
-
Koreczki z salami
-
Koreczki z serem pleśniowym
-
Koreczki ze śledziem
-
Koreczki z winogronem
-
Koreczki do wódki
-
Koreczki na imprezę
Więcej informacji na temat koreczków caprese
Pyszne koreczki caprese to doskonały pomysł na szybkie i tanie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie z rodziną. Przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie sera mozzarella, świeżej bazylii, pomidorków koktajlowych i octu balsamicznego jest pyszne. Przystawka może być przygotowana z wymieniowych składników, ale oczywiście możesz wzbogacić ją o inne wedle uznania. Idealnie sprawdzi się również na wieczór w stylu włoskim.
Jak zrobić koreczki caprese? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Do ich wykonania potrzebujemy wykałaczek. Składniki nadziewamy w następującej kolejności świeża bazylia – ser mozzarella – pomidorek koktajlowy. Całość do smaku polewamy octem balsamicznym. Przekąski przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Przepis na koreczki caprese jest bogaty w wiele wartości odżywczych dla naszego organizmu. Przystawka zawiera w przepisie między innymi pomidory, które dostarczają witaminy i składniki odżywcze. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, który reguluje poziom ciśnienia krwi, wapń, który wpływa na nasz układ kostny, a także magnez i żelazo. Pomidory posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę mogę je wprowadzić do swojej diety. Dodatkowo warzywo bogate jest w witaminę C. Ich spożycie zapewnia nam ponad połowę dziennego zapotrzebowania, a także wpływa zbawiennie na naszą odporność.
Pomysł na koreczki idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Ten przepis to pomysł na łatwe i smaczne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Koreczki z serem na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ten prosty przepis na dobre przekąski na pewno ułatwi Ci ich wykonanie.
Alergeny w koreczkach caprese
Lista alergenów dla koreczków caprese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze koreczków caprese
Koreczki caprese to połączenia składników, które dadzą nam zdrową przekąskę o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(28g)
Węglowodany
(28g)
Tłuszcze
(28g)
Witaminy
(28g)
Składniki mineralne
(28g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.