Konfitura z agrestu

Opublikowano: 05.07.2021 r., 13:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik konfitury agrestowej
Konfitura z agrestu
Konfitura z agrestu to to idealny pomysł na prawdziwie letni przetwór w przepysznym wydaniu. Świetnie nadaje się do naleśników, ale równie dobrze współgra z mięsem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 240 min
176 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Agrest (1000 g)
  • Cukier - 4 szklanki (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, słoiki

Przepis na konfiturę z agrestu krok po kroku

W garnku podgrzej 1l wody. Dodaj do niego cukier i dobrze wymieszaj.

Agrest przepłucz i obierz z szypułek. Podziel na mniejsze części i podsmaż w dużym garnku. Następnie całość zalej wodą z cukrem i duś przez 4 godziny, do odparowania wody.

Gdy agrest będzie już miękki całość przetrzyj dużą łyżką przez sito wprost do słoików.

Słoiki zamknij i odwróć je do góry dnem.

Odczekaj 3 godziny i przełóż dżem do lodówki.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z agrestu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat konfitury z agrestu

Konfitura z agrestu jest świetnym, a przy tym bardzo smacznym dodatkiem, który można zrobić własnoręcznie w domu, w dodatku cały proces nie jest aż tak skomplikowany, jak może się wydawać. W kilka chwil można stworzyć niezwykły dżem, który wniesie powiew świeżości do naszej kuchni i będzie świetną alternatywą dla pozostałych, dobrze znanych powideł. By go stworzyć wystarczą tylko dwa składniki. Dzięki długotrwałej obróbce termicznej, efekt końcowy jest zniewalający i fenomenalny.

Konfitura agrestowa stanowi naprawdę wspaniały dodatek do kanapek czy tostów. To idealny i bardzo łatwy sposób na słodkie śniadanie. By uzyskać jak najsłodszą konfiturę warto wybierać naprawdę dojrzałe owoce. Choć dżem można również przygotować z owoców mniej dojrzałych, to wtedy całość nabiera kwaskowego posmaku, który nie każdemu odpowiada.

Agrest, który jest głównym składnikiem dżemu jest niezwykle pysznym owocem. Zwykle zjada się go tylko w sezonie, gdyż ciężko jest go dostać w wersji mrożonej. Agrest jest niezwykle zdrowym owocem, dlatego powinien jak najczęściej gościć w menu, jeśli tylko jest taka możliwość. Zawiera sporo luteiny, antyoksydantu, który odpowiada za zdrowie narządu wzroku. Luteina wspiera również układ krążenia i chroni przed jego chorobami.

Przepis na konfiturę agrestową jest niezwykle łatwy, choć trzeba uzbroić się w cierpliwość jeśli ma się ochotę go wykonać. Smażenie agrestu jest bowiem procesem długotrwałym. To wszystko jest jednak konieczne do otrzymania najlepszego efektu końcowego. Dobrze podsmażone owoce miękną i stają się bardziej słodkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę agrestową, która będzie niezwykle smaczna i niezbyt skomplikowana, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Do jego wykonania nie trzeba zbyt dużo produktów, czy sprzętów, a całość jest naprawdę wspaniała i pyszna. Idealnie nadaje się do mięsa, a także do serów, gdyż świetnie podkreśla ich smak i stanowi wspaniały kontrast. To dobra alternatywa dla konfitury z żurawiny, która choć pyszna, to nie jest tak ciekawa. Wersja z agrestu pozwala przenieść odrobinę świeżości do własnej kuchni.

Alergeny w konfiturze z agrestu

Lista alergenów dla konfitury z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z agrestu

Wartości odżywcze konfitury z agrestu

na 100g gotowej potrawy

To wspaniała alternatywa dla sklepowych produktów, zawiera mniej cukru i jest wolna od zbędnych dodatków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
195.56
176.00
Białko (g)
0.49
0.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
49.93
44.94
Węglowodany przyswajalne (g)
47.54
42.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
2.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
0.46
0.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.21
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
8.33
7.50
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.39
13.85
Witamina E (mg)
0.21
0.18
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.17
0.15
Foliany (µg (mcg))
3.33
3.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
1.00
0.90
Potas (mg)
110.89
99.80
Wapń (mg)
14.33
12.90
Fosfor (mg)
15.00
13.50
Magnez (mg)
5.56
5.00
Żelazo (mg)
0.19
0.17
Cynk (mg)
0.07
0.06
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z agrestu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z agrestu

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Agrest
1000 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Cukier
800 g
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Koszt składników
26.50