Kompot ze śliwek na zimę
- Śliwki (2000 g)
- Cukier (200 g)
Przepis na kompot ze śliwek na zimę krok po kroku
Śliwki umyj i pozbaw pestek.
Ułóż je ciasno w słoiku. Do każdego słoika dodaj 2-3 goździki i szczyptę cynamonu oraz kardamonu.
1,5 litra wody zagotuj z cukrem.
Ostudź nieco wodę i przelej ją do słoików. Dobrze zakręć.
Kompot pasteryzuj 25 minut.
Więcej informacji na temat kompotu ze śliwek na zimę
Kompot ze śliwek na zimę to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych napojów. Ma wspaniały smak, a przy okazji dostarcza sporo witamin.
Przepis na kompot ze śliwek na zimę najlepszy pomysł na prosty i pyszny sposób przedłużenia trwałości tych owoców. Dobrze jest używać do niego śliwek węgierek, jedyna jeśli będziesz robić go późną jesienią będzie to zapewne jedyna dobra opcja dostępna na rynku. Kompot jest doskonałym wyjściem jeśli przepadasz za słodkimi napojami. W tym wypadku jego bazą są owoce, a nie sztuczne barwniki i cukier, więc stanowi lepsze wyjście. Śliwki, które są jego głównym składnikiem są niezwykle wartościowym produktem. Nie tylko ze względu na ich słodki smak, ale także właściwości zdrowotne. Błonnik zawarty w śliwkach reguluje proces trawienia, a witamina B6 i magnez wspierają pracę układu nerwowego. Śliwki bogate są także w witaminy z grupy B, dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Wszystkie odmiany świeżych śliwek są dobrym źródłem potasu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej pracy serca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot ze śliwek na zimę, by był smaczny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak ugotować go samodzielnie od podstaw, a także ile cukru należy do niego dodać. Pamiętaj jednak, że cukier to dodatek, który powinien być dodawany bardzo indywidualnie. To, co dla jednych bardzo słodkie, innym nie będzie smakować. Pamiętaj więc, by dodawać go stopniowo i próbować jak smakuje kompot. Dzięki temu zyskasz pewność, że całość jest dla Ciebie smaczna i że będziesz z radością sięgać po kolejną szklankę tego napoju. Jeśli z różnych powodów nie możesz używać cukru, możesz z powodzeniem zastąpić go przy pomocy słodzika - sprawdzi się zarówno ksylitol, jak i erytrytol. Jeśli chcesz, możesz też użyć miodu, pamiętaj jednak, że ma on równie wysoki indeks glikemiczny co cukier, więc nie sprawdzi się dla diabetyków. Możesz wlewać go do butelek lub słoików, wybór zależy od Ciebie i Twoich preferencji. W obu pojemnikach przechowuje się dobrze.
Alergeny w kompocie ze śliwek na zimę
Lista alergenów dla kompotu ze śliwek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot ze śliwek na zimę
Wartości odżywcze kompotu ze śliwek na zimę
To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie będzie dobrym wyborem na co dzień. To jednak dobra alternatywa dla słodzonych napojów ze sklepu.
Energia i białka
(367g)
Węglowodany
(367g)
Tłuszcze
(367g)
Witaminy
(367g)
Składniki mineralne
(367g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.