Kluchy na pyrach

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluchy na pyrach z ziołami.
Kluchy na pyrach
Kluchy na pyrach to nic innego jak smaczne kluski ziemniaczane, które mają w polskiej kuchni wszelakie zastosowanie. Są proste, szybkie i niezwykle smaczne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
585 kcal
Kcal w porcji
287 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka

Przepis na kluchy na pyrach krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj jajko, mąkę oraz sól i wymieszaj.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje kłaść łyżką kluchy (sprawdź czy masa nie jest za rzadka, jeśli kluska rozpuszcza się po włożeniu do wrzątku, dodaj jeszcze mąki do masy). Gotuj ok. 10 min.

Odcedź i zahartuj zimną wodą.

Podawaj ze skwarkami lub serem.

Jak oceniasz przepis na kluchy na pyrach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat kluch na pyrach

Kluchy na pyrach to nic innego jak smaczne kluski ziemniaczane, które mają w polskiej kuchni wszelakie zastosowanie. Są proste, szybkie i niezwykle smaczne. Znane również jako szare kluchy

Przepis na kluchy na pyrach to doskonały pomysł na naprawdę smaczne danie, które sprawdzi się na obiad, ale i na kolację. Ziemniaki stanowią podstawę tradycyjnej kuchni, a najlepsze jest w nich to, że można z nich przygotować tak wiele różnych potraw. Kluski są jedną z najbardziej uwielbianych. Nic dziwnego, ciężko jest przejść obok nich obojętnie, gdyż są idealnie miękkie, a przy tym naprawdę smaczne. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do ich przygotowania, można znaleźć w każdej domowej spiżarni. To dobre rozwiązanie na szybkie danie z ziemniaków. To pomysł na doskonały dodatek do dań zarówno mięsnych, jak i jarskich. Te pyszne kluski są po prostu najlepsze. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, gdyż mają podobny smak, za to ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Idealnie komponują się zwłaszcza z sosem pieczeniowym i pieczarkowym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluchy na pyrach, by były smaczne, szybkie i naprawdę łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Choć kluseczki można bez problemu dostać w każdym większym sklepie, to jednak najlepsze są te domowe. Kluski przecierane na ziemniakach odmienią każde danie. Jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, nie potrzeba również do tego specjalistycznego sprzętu. Przyda się tylko tarka. Kluski zawdzięczają swój kolor innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.

Alergeny w kluchach na pyrach

Lista alergenów dla kluch na pyrach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kluch na pyrach

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(287g)
Energia (kcal)
203.95
585.34
Białko (g)
7.85
22.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(287g)
Węglowodany (g)
40.64
116.64
Węglowodany przyswajalne (g)
39.55
113.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(287g)
Tłuszcz (g)
1.21
3.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
2.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(287g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.57
Tiamina (mg)
0.45
1.31
Ryboflawina (mg)
0.23
0.65
Niacyna (mg)
3.39
9.74
Foliany (µg (mcg))
72.80
208.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(287g)
Sód (mg)
11.18
32.08
Potas (mg)
282.33
810.28
Wapń (mg)
17.13
49.15
Fosfor (mg)
92.72
266.10
Magnez (mg)
28.06
80.53
Żelazo (mg)
2.91
8.34
Cynk (mg)
0.68
1.94
Miedź (mg)
0.14
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny kluch na pyrach 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kluch na pyrach

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
12.00