Jarzębiak

Opublikowano: 19.08.2021 r., 14:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieliszek jarzębiaku i jarzębina
Jarzębiak
Jarzębiak to doskonała propozycja na nalewkę z owoców jarzębiny. Nalewka z jarzębiny charakteryzuje się silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Sprawdzi się też jako dodatek do herbaty.
Przygotowanie 40 min
96 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Cukier (400 g)
  • Jarzębina (owoce suszone) (800 g)
  • Wódka (1500 ml)
  • Spirytus (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na jarzębiak krok po kroku

Owoce jarzębiny przemroź.

Do słoika włóż owoce jarzębiny, cukier i alkohol. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciemne miejsce na 5 miesięcy.

Następnie zawartość przecedź i przelej do butelek.

Całość zakorkuj i przechowuj w ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na jarzębiak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat jarzębiaka

Jarzębiak to doskonała propozycja na nalewkę z wykorzystaniem owoców jarzębiny. Owoce jarzębiny dostępne są od późnego lata do końca jesieni. Nie nadają się do spożycia na surowo, zawierają kwas który jest dla nas trujący. Aby można je było wykorzystać musimy je przemrozić. Tracą wówczas gorycz.

Nalewka jest zalecana do spożycia dla osób, które ukończyły 18 lat( osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Przepis na jarzębiak jest łatwy do wykonania, nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego, aby wykonać nalewkę. Jak zrobić jarzębiak? Najpierw musisz zebrać owoce jarzębiny, przemrozić je dopiero teraz są gotowe do dalszej obróbki. Umieść owoce w słoju, dodaj cukier, wódkę oraz spirytus. Odstaw na 7 tygodni. Po tym czasie odcedź owoce na sicie. Nalewkę przelej do butelek. Domowej roboty nalewka jest gotowa. Możesz ją podarować jako prezent. Wystarczy ozdobna butelka.

Jarzębiak staropolski jest odmianą jarzębiaka nie zawierającą cukru. Owoce zbiera się po przymrozkach, następnie praży w piekarniku, zalewa wódką i odstawia na 5 miesięcy. Jest to wytrawna odmiana nalewki, która była niegdyś stosowana jako nalewka lecznicza. Przypisywało się jej właściwości moczopędne, wspomagające układ trawienny.

Owoce jarzębiny są stosowane w kulinariach jako dodatek do mięs. Jarzębina zawiera więcej karotenu niż marchewka. Poprzez zawartość kwasu parasorbowego nadają się do spożycia dopiero po przemrożeniu, zawdzięczają mu też swój gorzki smak.

Nalewkę z suszonej jarzębiny wykonuje się w następujący sposób: owoce jarzębiny po zebraniu suszy się w piekarniku, dodaje się do nich cukier, alkohol i odstawia w ciemne miejsce na 4 miesiące.

Podsumowując nalewka z jarzębiny to doskonała propozycja na wykorzystanie owoców jarzębiny. Ma ona właściwości lecznicze. Posiada również specyficzne walory smakowe. Nadaje się jako dodatek do tłustych dań mięsnych. Jest to tradycyjna nalewka kuchni staropolskiej. Należy pamiętać o tym, że nalewki nawet te domowej roboty są produktami wysokokalorycznymi, zawierają dużą ilość cukru i alkoholu. Powinniśmy więc starać się spożywać je możliwie jak najrzadziej.

Alergeny w jarzębiaku

Lista alergenów dla jarzębiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jarzębiak

Wartości odżywcze jarzębiaka

na 100g gotowej potrawy

Jarzębiak to nalewka na bazie spirytusu. Potrawa to nie powinno być spożywane przez osoby, które nie ukończyły jeszcze osiemnastego roku życia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
192.50
96.25
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Białko (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
12.45
6.22
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
12.45
6.22
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.04
0.02
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.04
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
0.75
0.38
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Potas (mg)
1.34
0.67
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Wapń (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
2.66
1.33
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Magnez (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.03
0.01
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: jarzębina (owoce suszone).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jarzębiaka 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jarzębiaka

Koszt składników
167.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Jarzębina (owoce suszone)
800 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 800 g
Wódka
1500 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 3
75.00
Za 1500 ml
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Koszt składników
167.50