Jarzębiak
- Cukier (400 g)
- Jarzębina (owoce suszone) (800 g)
- Wódka (1500 ml)
- Spirytus (500 ml)
Przepis na jarzębiak krok po kroku
Owoce jarzębiny przemroź.
Do słoika włóż owoce jarzębiny, cukier i alkohol. Dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciemne miejsce na 5 miesięcy.
Następnie zawartość przecedź i przelej do butelek.
Całość zakorkuj i przechowuj w ciemnym miejscu.
Więcej informacji na temat jarzębiaka
Jarzębiak to doskonała propozycja na nalewkę z wykorzystaniem owoców jarzębiny. Owoce jarzębiny dostępne są od późnego lata do końca jesieni. Nie nadają się do spożycia na surowo, zawierają kwas który jest dla nas trujący. Aby można je było wykorzystać musimy je przemrozić. Tracą wówczas gorycz.
Nalewka jest zalecana do spożycia dla osób, które ukończyły 18 lat( osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Przepis na jarzębiak jest łatwy do wykonania, nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego, aby wykonać nalewkę. Jak zrobić jarzębiak? Najpierw musisz zebrać owoce jarzębiny, przemrozić je dopiero teraz są gotowe do dalszej obróbki. Umieść owoce w słoju, dodaj cukier, wódkę oraz spirytus. Odstaw na 7 tygodni. Po tym czasie odcedź owoce na sicie. Nalewkę przelej do butelek. Domowej roboty nalewka jest gotowa. Możesz ją podarować jako prezent. Wystarczy ozdobna butelka.
Jarzębiak staropolski jest odmianą jarzębiaka nie zawierającą cukru. Owoce zbiera się po przymrozkach, następnie praży w piekarniku, zalewa wódką i odstawia na 5 miesięcy. Jest to wytrawna odmiana nalewki, która była niegdyś stosowana jako nalewka lecznicza. Przypisywało się jej właściwości moczopędne, wspomagające układ trawienny.
Owoce jarzębiny są stosowane w kulinariach jako dodatek do mięs. Jarzębina zawiera więcej karotenu niż marchewka. Poprzez zawartość kwasu parasorbowego nadają się do spożycia dopiero po przemrożeniu, zawdzięczają mu też swój gorzki smak.
Nalewkę z suszonej jarzębiny wykonuje się w następujący sposób: owoce jarzębiny po zebraniu suszy się w piekarniku, dodaje się do nich cukier, alkohol i odstawia w ciemne miejsce na 4 miesiące.
Podsumowując nalewka z jarzębiny to doskonała propozycja na wykorzystanie owoców jarzębiny. Ma ona właściwości lecznicze. Posiada również specyficzne walory smakowe. Nadaje się jako dodatek do tłustych dań mięsnych. Jest to tradycyjna nalewka kuchni staropolskiej. Należy pamiętać o tym, że nalewki nawet te domowej roboty są produktami wysokokalorycznymi, zawierają dużą ilość cukru i alkoholu. Powinniśmy więc starać się spożywać je możliwie jak najrzadziej.
Alergeny w jarzębiaku
Lista alergenów dla jarzębiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na jarzębiak
Wartości odżywcze jarzębiaka
Jarzębiak to nalewka na bazie spirytusu. Potrawa to nie powinno być spożywane przez osoby, które nie ukończyły jeszcze osiemnastego roku życia.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.