Jajka w cebuli

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w cebulowych pierścieniach.
Jajka w cebuli
Jajka w cebuli to doskonała opcja na szybkie i proste farbowanie jajek na Wielkanoc. Tak przygotowane jajka pięknie się prezentują, a do tego są bardzo ekologiczne.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
79 kcal
Kcal w porcji
68 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula - łupiny (60 g)
  • Ocet spirytusowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na jajka w cebuli krok po kroku

Na dno garnka wyłóż połowę łupin i ułóż jajka.

Przykryj całość wodą i dodaj ocet. Wrzuć pozostałe łupiny.

Dodaj szczyptę soli i gotuj 15 minut.

Jajka pozostaw w garnku do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na jajka w cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,3% osób

Więcej informacji na temat jajek w cebuli

Jajka w cebuli to doskonała opcja na szybkie i proste farbowanie jajek na Wielkanoc. Tak przygotowane jajka pięknie się prezentują, a do tego są bardzo ekologiczne. Sprawdzą się, zwłaszcza jeśli staramy się prowadzić zdrowy, naturalny dom. W dodatku cały proces jest znacznie prostszy, niż może się wydawać.

Przepis na jajka wielkanocne w cebuli to doskonała opcja na piękne, barwione pisanki. Jajka gotowane w cebuli zyskują piękny, brązowy, głęboki kolor. Jajka gotuje się w łupinach cebuli, dlatego należy wcześniej zgromadzić ich odpowiednią ilość. Najlepiej przed świątecznym gotowaniem wszystkie łupiny odkładać do osobnego pojemnika. Im więcej łupin uda się zebrać tym więcej jajek możemy zabarwić. Dodatkowo kolor będzie również bardziej atrakcyjny i widoczny. Jajka farbowane w taki sposób, są świetną ozdobą stołu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka w cebuli, by stworzyć niebanalną dekorację i dodatek do wielkanocnego koszyczka, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Dowiesz się z niego jak farbować jajka w cebuli krok po kroku. Farbowanie jajek, to nie tylko część wielkanocnej tradycji, ale również świetny pomysł na użycie kreatywności, czy wykorzystanie starych resztek z kuchni. Możesz je bowiem przygotować ze sztucznymi barwnikami dostępnymi w sklepie lub tym, co znajdziesz w swojej spiżarni. Najpopularniejszym sposobem jest ich gotowanie w cebuli, a zwłaszcza jej łupkach. Jajka zyskują piękny, rdzawy kolor. Naturalne barwniki są doskonałym wyborem, zwłaszcza gdy dbamy o zdrowie i chcemy uzyskać kolorowe pisanki, bez obecności wątpliwej jakości dodatków do żywności. Co zrobić, by domowe pisanki były najładniejsze? Po pierwsze wybieraj jak najbielsze jajka. Im jaśniejsza skorupka jajka, tym czystszy i bardziej intensywny kolor pisanki. To ważne zwłaszcza w przypadku domowych barwników, które nie są tak intensywne, jak te sklepowe. Po barwieniu, wystudzeniu i wysuszeniu pisanek, przetrzyj skorupkę ściereczką nasączoną oliwą. Będą pięknie błyszczeć! Dzięki temu wspaniale zaprezentują się na wielkanocnym stole.

Alergeny w jajkach w cebuli

Lista alergenów dla jajek w cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze jajek w cebuli

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa i zawiera sporo białka oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(68g)
Energia (kcal)
117.38
79.82
Białko (g)
9.76
6.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(68g)
Węglowodany (g)
2.48
1.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
1.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(68g)
Tłuszcz (g)
7.24
4.92
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
2.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.23
2.88
Cholesterol (mg)
282.21
191.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(68g)
Witamina A (µg (mcg))
121.38
82.54
Witamina B6 (mg)
0.15
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
0.46
Witamina C (mg)
1.53
1.04
Witamina D (µg (mcg))
1.52
1.03
Witamina E (mg)
0.80
0.54
Retinol (µg (mcg))
121.38
82.54
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.36
0.24
Niacyna (mg)
0.09
0.06
Foliany (µg (mcg))
39.59
26.92
Beta karoten (µg (mcg))
0.21
0.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(68g)
Sód (mg)
108.62
73.86
Potas (mg)
134.97
91.78
Wapń (mg)
47.45
32.26
Fosfor (mg)
156.34
106.31
Magnez (mg)
11.21
7.62
Żelazo (mg)
1.37
0.93
Cynk (mg)
1.01
0.69
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w cebuli 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w cebuli

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
60 g
łupiny
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Ocet spirytusowy
10 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Koszt składników
12.00