Przepis na chrzan z jajkiem krok po kroku
- Jajko 10 szt.
- Chrzan 350 g
- Śmietana 12% 25 g 1 łyżka
- Cukier 6 g 1 łyżeczka
Ugotuj jajka na twardo.
Jajka obierz, następnie przekrój na pół i wyjmij żółtka.
Białka wyłóż do miski.
Do żółtek dodaj cukier, łyżeczkę soli, śmietanę oraz chrzan. Wymieszaj widelcem.
Dodaj do białek żółtka i wymieszaj wszystko razem.
Często zadawane pytania
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Hash browns
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Kanapka z awokado
-
Tartinki
-
Pasta z awokado i jajek
-
Śniadanie z jajkiem

(liczba kalorii)
Chrzan z jajkiem - cechy przepisu
Więcej o chrzanie z jajkiem
Genialny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną na święta. Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia. Chrzan tarty z jajkiem gotowanym gra pierwsze skrzypce na Wielkanoc. Przepis na chrzan z jajkiem to potrawa, która ma charakterystyczny smak. Domowy chrzan tarty z jajkiem gotowanym i śmietaną pasują do siebie jak ulał. Właśnie z tym smakiem każdemu kojarzy się pyszna przystawka na święta. Razem z ulubionymi dodatkami tworzy pyszny przysmak. Poznaj dobry sposób na to jak zrobić chrzan z jajkiem na Wielkanoc.
Chrzan z jajkiem to prosty sposób na szybką potrawę w święta. Jak zrobić chrzan z jajkiem? Jest to bardzo proste. Na początku należy ugotować jajka. Gdy jajka są ugotowane trzeba je obrać. Pamiętaj, że przed obieraniem jajka najlepiej byłoby całkowicie je wystudzić, ale nie jest to konieczne. Białka oddziela się od żółtek. Żółtka należy rozetrzeć razem z resztą składników (chrzanem, śmietaną, solą, cukrem). Białka natomiast należy rozdrobnić za pomocą widelca. Wszystkie składniki razem się miesza i gotowe. W taki sposób powstaje chrzan z jajkiem, który ma grudki, czyli nie gładką konsystencję. Chrzan jest ostry, więc jeżeli nie należysz do osób, które przepadają za bardzo pikantnym smakiem warto dodawać go stopniowo i próbować podczas przygotowania. Gust co do odczucia ostrego smaku każdy ma inny, więc warto robić to ostrożnie. Jeżeli okaże się, że chrzanu dla Ciebie będzie zbyt dużo możesz dodać śmietanę bądź cukier. To trochę złagodzi smak.
Chrzan z jajkiem to specyficzna, ale bardzo dobra potrawa. Może ona przybierać różną konsystencję, w zależności od upodobań. Zwłaszcza w Wielkanoc ta sałatka, tudzież pasta z jajkami gotowanymi i chrzanem tartym, podbija serca. W przepisie na chrzan z jajkiem konsystencja ma większe kawałki. Jeżeli nie przepadasz za taką odsłoną chrzanu z jajkiem można zrobić to samo, ale używając blendera. Dzięki temu powstanie coś w rodzaju pasty lub dipu – gładka masa bez grudek. W takim wypadku wystarczy wszystkie składniki razem zblendować. Nie rozdziela się wtedy żółtek od białek.
Jak zrobisz chrzan z jajkiem warto go schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin. Wtedy przystawka staje się bardziej aromatyczna niż taka, która jest serwowana od razu po zrobieniu. Chrzan z jajkiem możesz podawać do potraw na zimno i na ciepło. Genialnie smakuje z mięsem czy rybą. Przepis na chrzan z jajkiem to godny polecenia, dobry sposób na coś pysznego. Domowym chrzanem z jajkiem na pewno zadowolisz swoich gości, którzy będą dobrze wspominać te danie.
Wartości odżywcze chrzanu z jajkiem
Energia i białka
(115g)
Węglowodany w chrzanie z jajkiem
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy w przepisie na chrzan z jajkiem
(115g)
Składniki mineralne w przepisie na chrzan z jajkiem
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chrzanie z jajkiem
Lista alergenów dla chrzanu z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%