Hummus paprykowy
- Ciecierzyca konserwowa (300 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Tahini (pasta sezamowa) (40 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na hummus paprykowy krok po kroku
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki.
Umieść paprykę na blasze i skrop oliwą z oliwek.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Paprykę przełóż do miski i owiń ją folią spożywczą.
Wystudzoną paprykę oczyść ze skórki.
W malakserze umieść paprykę, ciecierzycę odcedzoną z zalewy.
Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników.
Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem.
Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Hummus podawaj w miseczce.
-
Hummus
-
Humus z soczewicy
-
Hummus z buraka
-
Hummus pomidorowy
-
Hummus z bobu
-
Hummus z warzywami
-
Hummus z dyni
-
Hummus z papryką
-
Kasza bulgur z hummusem
-
Hummus z oliwkami
-
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
-
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
-
Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą
-
Hummus
Więcej informacji na temat hummusu paprykowego
Hummus paprykowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do śniadania dla całej rodziny. Najlepszy hummus podawać można jako dodatek do krakersów, świeżych warzyw czy pieczywa. Wegetariański dodatek do kanapek jest bardzo szybki do zrobienia. Hummus to tradycyjny indyjski sos z ciecierzycy. Przepis na hummus paprykowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca w puszce, papryka czerwona, papryka słodka, czosnek, pasta sezamowa, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kumin rzymski, sok z cytryny.
Jak zrobić hummus paprykowy? Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki. Umieść paprykę na blasze i skrop oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Paprykę przełóż do miski i owiń ją folią spożywczą. Wystudzoną paprykę oczyść ze skórki. W malakserze umieść paprykę, ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Czosnek oczyść z łupiny i dodaj do reszty składników. Całość dopraw sola, pieprzem, papryką ostrą i kuminem. Dodaj oliwę, pastę sezamową oraz sok z cytryny i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Hummus podawaj w miseczce.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu.
Podsumowując pyszny domowy sos na bazie ciecierzycy sprawdzi się idealnie jako dodatek do śniadania. Tradycyjny hummus z ciecierzyce jest dobry także jako dodatek do innych potraw. Pyszny hummus jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w hummusie paprykowym
Lista alergenów dla hummusu paprykowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze hummusu paprykowego
Hummus paprykowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Hummus jest niskokaloryczny i doskonale sprawdzi się w diecie osób na diecie redukcyjnej. Hummus będzie bardzo dobrym pomysłem dla diabetyków.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.