Grzybki w zalewie octowej
- Świeże leśne grzyby (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na grzybki w zalewie octowej krok po kroku
Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na bok.
Do garnka wlej wodę (2 szklanki), wlej ocet, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, całość zagotuj.
Grzyby i cebulę przełóż do słoiczków i zalej przygotowaną zalewą.
Odstaw do góry nogami i zostaw do ostygnięcia.
Tak przygotowane grzyby w zalewie możesz przechowywać nawet kilka miesięcy.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Marynowane pieczarki
-
Marynowane prawdziwki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Grzyby po kaszubsku
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat grzybków w zalewie octowej
Tradycyjne grzybki w zalewie octowej to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.
Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę, kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólno dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.
W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.
Jak zrobić grzybki w zalewie octowej?
W pierwszej kolejności dokładnie oczyść grzyby, jeśli wybrałeś gatunek o dużych kapeluszach pokrój je na nieco mniejsze kawałki, jeśli jednak zdecydowałeś się np. na kurki, podgrzybki to śmiało możesz je zostawić w całości. Do moich grzybków dodałam odrobinę cebuli, ma ona działanie antybakteryjne i antywirusowe co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Przygotowane grzyby przełóż do słoików. Teraz zalewa, która jest tak samo prosta do przygotowania. W garnku zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalej nią słoiki z grzybami.
Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne, aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi, że będziemy wiedzieć, co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane.
Dodatkowo domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
Grzyby w occie idealnie to idealny pomysł na dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.
Skoro już znasz mój przepis na grzybki w zalewie octowej, które możesz przygotować do słoików, nie tylko na zimę koniecznie przygotuj je i przekonaj się, że są najlepsze.
Alergeny w grzybkach w zalewie octowej
Lista alergenów dla grzybków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na grzybki w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze grzybków w zalewie octowej
Grzybki marynowane mogą służyć jako przekąska lub dodatek do dań głównych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.