Grzybki w zalewie octowej

Opublikowano: 27.05.2022 r., 13:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane grzyby w słoiku
Grzybki w zalewie octowej
Grzybki w zalewie octowej to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to proste.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
23 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Świeże leśne grzyby (1000 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, małe słoiczki

Przepis na grzybki w zalewie octowej krok po kroku

Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i odstaw na bok.

Do garnka wlej wodę (2 szklanki), wlej ocet, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, całość zagotuj.

Grzyby i cebulę przełóż do słoiczków i zalej przygotowaną zalewą.

Odstaw do góry nogami i zostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowane grzyby w zalewie możesz przechowywać nawet kilka miesięcy.

Jak oceniasz przepis na grzybki w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat grzybków w zalewie octowej

Tradycyjne grzybki w zalewie octowej to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę, kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólno dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.

W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.

Jak zrobić grzybki w zalewie octowej?

W pierwszej kolejności dokładnie oczyść grzyby, jeśli wybrałeś gatunek o dużych kapeluszach pokrój je na nieco mniejsze kawałki, jeśli jednak zdecydowałeś się np. na kurki, podgrzybki to śmiało możesz je zostawić w całości. Do moich grzybków dodałam odrobinę cebuli, ma ona działanie antybakteryjne i antywirusowe co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Przygotowane grzyby przełóż do słoików. Teraz zalewa, która jest tak samo prosta do przygotowania. W garnku zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalej nią słoiki z grzybami.

Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne, aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi, że będziemy wiedzieć, co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane.

Dodatkowo domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.

Grzyby w occie idealnie to idealny pomysł na dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.

Skoro już znasz mój przepis na grzybki w zalewie octowej, które możesz przygotować do słoików, nie tylko na zimę koniecznie przygotuj je i przekonaj się, że są najlepsze.

Alergeny w grzybkach w zalewie octowej

Lista alergenów dla grzybków w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na grzybki w zalewie octowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze grzybków w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Grzybki marynowane mogą służyć jako przekąska lub dodatek do dań głównych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
23.06
23.06
Białko (g)
2.61
2.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.43
3.43
Węglowodany przyswajalne (g)
2.47
2.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.13
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.03
Witamina C (mg)
2.32
2.32
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.16
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.33
0.33
Niacyna (mg)
2.96
2.96
Foliany (µg (mcg))
15.43
15.43
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
4.61
4.61
Potas (mg)
271.71
271.71
Wapń (mg)
4.94
4.94
Fosfor (mg)
72.98
72.98
Magnez (mg)
8.27
8.27
Żelazo (mg)
0.43
0.43
Cynk (mg)
0.44
0.44
Miedź (mg)
0.27
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybków w zalewie octowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybków w zalewie octowej

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet spirytusowy
125 ml
1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koszt składników
56.00