Gotowane ziemniaki z piekarnika
- Ziemniaki młode (1000 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na gotowane ziemniaki z piekarnika krok po kroku
Ziemniaki umyj i dobrze wyszoruj, włóż do garnka i zalej wodą z solą. Gotuj prawie do miękkości.
Ziemniaki odcedź, wyłóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą, posyp dowolnymi ziołami.
Piecz, aż będą rumiane, przez około 20 minut w 230 st. C.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat gotowanych ziemniaków z piekarnika
Gotowane ziemniaki z piekarnika to jeden z tych przepisów, który wymaga cierpliwości, jednak wynagradza ją idealnym smakiem. Te ziemniaczki rozpieszczają kubki smakowe.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować ziemniaki w piekarniku, by były smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ziemniaki piecze się i gotuje w mundurkach, czyli bez obierania. To świetna opcja, jeśli naprawdę nie lubisz marnować czasu na obieranie tych warzyw. Tak zaoszczędzony czas możesz wykorzystać na coś innego, np. stworzenie pysznego sosu, czy zdrowej surówki.
Czy warto jeść ziemniaki? Zwykle kojarzą się tylko z dobrym smakiem, a mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te warzywa. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas. Wartość żywieniowa ziemniaków zależy zatem od grubości obierania, a także sposobu i czasu przygotowywania bulw do spożycia. Jeśli chcemy więc jak najbardziej skorzystać z właściwości ziemniaka najlepiej zjadać go ze skórką.
Przepis na gotowane ziemniaki z piekarnika to doskonała opcja na dodatek do obiadu. Dowiesz się z niego jak upiec gotowane ziemniaki. Dzięki temu zabiegowi pieką się krócej, a smakują znacznie lepiej. To doskonała opcja, jeśli nie przepadasz za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Oczywiście dla całego procesu najbardziej kluczowa jest odpowiednia temperatura. Bez niej ziemniaki mogą spiec się za bardzo lub nie być gotowe w środku. Zwłaszcza jeśli wybierasz dość spore sztuki. Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, można ich użyć w naprawdę wielu daniach. Zwykle jednak goszczą one w wersji ugotowanej. Dobrą alternatywą są ziemniaki pieczone w piekarniku. Przepis na pieczone ziemniaki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Ziemniaki w mundurkach będą doskonałym dopełnieniem każdego obiadu.
Alergeny w gotowanych ziemniakach z piekarnika
Lista alergenów dla gotowanych ziemniaków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gotowane ziemniaki z piekarnika
Wartości odżywcze gotowanych ziemniaków z piekarnika
To zdrowy dodatek do dań głównych, który będzie świetnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.