Golonka wieprzowa

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka wieprzowa podana z ziemniakami.
Golonka wieprzowa
Golonka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych mięsnych potraw, która gości na polskich stolach. A ten przepis pozwala na jej przygotowanie w prosty sposób.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 210 min
358 kcal
Kcal w porcji
298 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Golonka wieprzowa (800 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Piwo jasne (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, kminek ziarna, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na golonkę wieprzową krok po kroku

Zacznij od ugotowania golonki w dużym garnku. Najpierw zagotuj 4 l wody, a następnie dodaj golonkę. Doprawi całość 2 łyżkami soli, 1 łyżką kminku, 1 łyżką ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego i 4-5 liśćmi laurowymi.

Gotuj na małym ogniu przez 60-90 minut, w zależności od wielkości golonki.

Gdy golonka stanie się miękka, przełóż ją do głębokiego naczynia do pieczenia. Użyj ostrego noża, aby naciąć skórę.

Przygotuj marynatę, mieszając 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu i 1-2 rozgniecione ząbki czosnku. Golonkę posmaruj marynatą ze wszystkich stron.

Pokrój cebule i dodaj do naczynia żaroodpornego. Wlej piwo i bulion.

Rozpocznij pieczenie golonki w 150 stopniach C. Pełne upieczenie dużej golonki zajmie około 2 godzin.

Odwróć golonkę po godzinie, aby upewnić się, że piecze się równomiernie ze wszystkich stron.

Przez ostatnie 30 minut ponownie odwróć golonkę skórą do góry i zwiększ temperaturę piekarnika do 250 st. C, aby skóra była ładna i chrupiąca.

Jak oceniasz przepis na golonkę wieprzową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki wieprzowa

Golonka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych mięsnych potraw, która gości na polskich stolach. A ten przepis pozwala na jej przygotowanie w prosty sposób. Zwykle podaje się wersję, w której jest ona pieczona w kapuście. I choć z kapustą łączy się naprawdę wspaniale, nie jest to jedyny sposób na jej stworzenie. Przepis na chrupiącą golonkę pieczoną w piekarniku pozwala stworzyć mięso, które zdecydowanie będzie królem posiłku. Jest smaczne, proste, a przy okazji naprawdę delikatne. To idealna opcja dla każdego, kto naprawdę kocha posiłki smaczne i proste. Receptura na golonkę z piekarnika jest niezwykle łatwa, choć dość czasochłonna.

Przepis na golonkę wieprzową pozwala przygotować niezwykle ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i smaczna, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję z kiszoną kapustą. I choć sama obróbka termiczna nie trwa wtedy zbyt długo, to jednak całe przygotowanie jest dość pracochłonne. Ten prosty przepis podpowiada jak przygotować golonkę, by była po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, czy dla przyjaciół. Choć pieczenie jest dość długie, to wciąż całość jest zdecydowanie warta tak długiej obróbki termicznej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę wieprzową z piekarnika, by była pyszna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobra opcja na obiad. Całość jest prosta, a przy tym naprawdę smaczna. Sprawdzi się nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale również na imprezę. To bardzo dobra opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Golonka pieczona w piekarniku najlepiej sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, dzięki czemu stworzy zbilansowany posiłek.

Alergeny w golonce wieprzowej

Lista alergenów dla golonki wieprzowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

W przepisie na golonkę wieprzową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna, liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze golonki wieprzowa

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(298g)
Energia (kcal)
120.31
358.53
Białko (g)
11.73
34.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(298g)
Węglowodany (g)
1.72
5.12
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
4.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(298g)
Tłuszcz (g)
6.85
20.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.44
16.22
Tłuszcze nienasycone (g)
1.41
4.19
Cholesterol (mg)
59.44
177.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(298g)
Witamina C (mg)
1.11
3.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(298g)
Sód (mg)
148.17
441.56
Wapń (mg)
13.04
38.86
Żelazo (mg)
0.77
2.31
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki wieprzowa 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki wieprzowa

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
800 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 800 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Piwo jasne
250 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
66.50