Golonka wieprzowa
- Golonka wieprzowa (800 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Piwo jasne (250 ml)
Przepis na golonkę wieprzową krok po kroku
Zacznij od ugotowania golonki w dużym garnku. Najpierw zagotuj 4 l wody, a następnie dodaj golonkę. Doprawi całość 2 łyżkami soli, 1 łyżką kminku, 1 łyżką ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego i 4-5 liśćmi laurowymi.
Gotuj na małym ogniu przez 60-90 minut, w zależności od wielkości golonki.
Gdy golonka stanie się miękka, przełóż ją do głębokiego naczynia do pieczenia. Użyj ostrego noża, aby naciąć skórę.
Przygotuj marynatę, mieszając 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu i 1-2 rozgniecione ząbki czosnku. Golonkę posmaruj marynatą ze wszystkich stron.
Pokrój cebule i dodaj do naczynia żaroodpornego. Wlej piwo i bulion.
Rozpocznij pieczenie golonki w 150 stopniach C. Pełne upieczenie dużej golonki zajmie około 2 godzin.
Odwróć golonkę po godzinie, aby upewnić się, że piecze się równomiernie ze wszystkich stron.
Przez ostatnie 30 minut ponownie odwróć golonkę skórą do góry i zwiększ temperaturę piekarnika do 250 st. C, aby skóra była ładna i chrupiąca.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki wieprzowa
Golonka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych mięsnych potraw, która gości na polskich stolach. A ten przepis pozwala na jej przygotowanie w prosty sposób. Zwykle podaje się wersję, w której jest ona pieczona w kapuście. I choć z kapustą łączy się naprawdę wspaniale, nie jest to jedyny sposób na jej stworzenie. Przepis na chrupiącą golonkę pieczoną w piekarniku pozwala stworzyć mięso, które zdecydowanie będzie królem posiłku. Jest smaczne, proste, a przy okazji naprawdę delikatne. To idealna opcja dla każdego, kto naprawdę kocha posiłki smaczne i proste. Receptura na golonkę z piekarnika jest niezwykle łatwa, choć dość czasochłonna.
Przepis na golonkę wieprzową pozwala przygotować niezwykle ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i smaczna, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję z kiszoną kapustą. I choć sama obróbka termiczna nie trwa wtedy zbyt długo, to jednak całe przygotowanie jest dość pracochłonne. Ten prosty przepis podpowiada jak przygotować golonkę, by była po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, czy dla przyjaciół. Choć pieczenie jest dość długie, to wciąż całość jest zdecydowanie warta tak długiej obróbki termicznej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę wieprzową z piekarnika, by była pyszna, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To dobra opcja na obiad. Całość jest prosta, a przy tym naprawdę smaczna. Sprawdzi się nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale również na imprezę. To bardzo dobra opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Golonka pieczona w piekarniku najlepiej sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, dzięki czemu stworzy zbilansowany posiłek.
Alergeny w golonce wieprzowej
Lista alergenów dla golonki wieprzowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
W przepisie na golonkę wieprzową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna, liście laurowe
Wartości odżywcze golonki wieprzowa
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(298g)
Węglowodany
(298g)
Tłuszcze
(298g)
Witaminy
(298g)
Składniki mineralne
(298g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.