Golonka w pepitkę

Opublikowano: 29.04.2022 r., 16:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka z kruchym pieczywem
Golonka w pepitkę
Golonka w pepitkę poleca się od czasu do czasu jako propozycja obiadowa, jak ją przygotować w prosty sposób? Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
124 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka wieprzowa - 4 sztuki (800 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Marchewka - 3 sztuki (180 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na golonkę w pepitkę krok po kroku

Golonki umyj i włóż do garnka z wodą.

Zacznij gotować na niewielkim ogniu, dodaj bulion i pokrojone warzywa.

Nie zapominaj o przyprawach, gotuj golonki przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na golonkę w pepitkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki w pepitkę

Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na golonkę w pepitkę, z którą poradzi sobie każdy, ponieważ przepis jest bardzo prosty i nie wymagający.

Golonka w porównaniu z innymi rodzajami mięs charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, fosforu, witaminy B1. Zawiera także witaminę B12, B6, które są charakterystyczne tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Żelazo zawarte w mięsie określa się jako hemowe, czyli takie, które jest bardziej biodostępne dla naszego organizmu i cechuje się wyższą wchłanialnością niż żelazo niehamowane, występujące w produktach roślinnych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować naszego głównego składnika, czyli golonki. Może to być golonka z indyka lub wieprzowa, wybierz według swoich preferencji smakowych.

Dodatkowo bulion warzywny i odrobina warzyw, ja postawiłam na marchew i por.

W pierwszej kolejności wlej do garnka około 2 litry wody i przygotuj bulion. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Do bulionu dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj golonki. Im dłużej będziesz je gotować w wywarze, tym bardziej delikatnie i kruche będzie mięso. Nie zapominaj o dodatku takich przypraw jak ziele angielskie i liście laurowe do wywaru, przyprawy te dodadzą dodatkowego aromatu.

Golonka będzie dobra do spożycia za około 2-3 godziny. Cały czas gotuj je na niewielkim ogniu. Musisz przyznać, że mój sprawdzony przepis jest bardzo łatwy, tylko wymaga odrobiny czasu.

Golonka w pepitkę duszona będzie idealnie się komponować z ziemniaczanym puree i kiszoną kapustą.

Skoro już wiesz jak zrobić golonkę w pepitkę, przygotuj ją na obiad dla swoich bliskich.

Pyszna golonka wieprzowa to idealny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Mięso możesz podawać też z cebulą lub w sosie. Postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj golonkę, która jest niezwykle smaczna.

Alergeny w golonce w pepitkę

Lista alergenów dla golonki w pepitkę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na golonkę w pepitkę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze golonki w pepitkę

na 100g gotowej potrawy

Prawidłowo przygotowana golonka jest niezwykle delikatna i pyszna, jako dodatek postaw na kapustę kiszoną lub ziemniaczane puree.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
62.01
124.01
Białko (g)
6.91
13.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.47
2.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.25
2.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.05
6.10
Tłuszcze nasycone (g)
3.04
6.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.55
69.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
56.59
113.18
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.84
1.69
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.73
3.45
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
556.30
1112.60
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
233.77
467.55
Potas (mg)
35.78
71.56
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.30
18.60
Fosfor (mg)
4.94
9.87
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
1.68
3.35
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.95
Cynk (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w pepitkę 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki w pepitkę

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
800 g
4 sztuki
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 800 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
72.50