Gnocchi w sosie pomidorowym
- Gnocchi makaron - 1 szklanka (250 g)
- Pomidory w puszce - 1/2 puszki (200 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Ser parmezan - 2 łyżki (20 g)
- Bazylia świeża - 4 listki (20 g)
Przepis na gnocchi w sosie pomidorowym krok po kroku
Gnocchi ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Olej rozgrzej na patelni i zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodaj pomidory z puszki i świeże zioła.
Gnocchi podawaj z sosem pomidorowym, całość posyp parmezanem i bazylią.
Więcej informacji na temat gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi to produkt, który ostatnio możemy dostać, w każdym większym sklepie jako gotowy produkt, nie ma potrzeby przygotowywania go od początku. Jest to świetna alternatywa dla wszystkich zabieganych osób, które nie mają codziennie czasu na przygotowanie wymagających obiadów, ale nie tylko. Taki pół gotowy produkt świetnie sprawdzi się w każdym domu na tzw. ”czarną godzinę”. Dzięki niemu jesteśmy w stanie w krótkim i szybkim czasie przygotować posiłek dla wielu osób. Przy wyborze gnocchi pamiętaj o sprawdzeniu jego składu, powinien być on możliwie jak najkrótszy.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na gnocchi z sosem pomidorowym,
Do jego przygotowania będziesz potrzebować nasz główny produkt, czyli gnocchi, pomidory z puszki lub świeże pomidory, świeże zioła takie jak: tymianek, bazylia, oregano, dodatek cebuli i czosnku.
Gnocchi naturalnie jest produktem zawierającym gluten ze względu na dodatek mąki pszennej, nie powinno być jednak problemu ze znalezieniem gnocchi w wersji bezglutenowej w większych marketach, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, nieceliakalną wrażliwość na gluten czy alergia na pszenicę to danie po małej modyfikacji może być, także dla Ciebie. Jeśli nie cierpisz na powyższe choroby, które są bardzo rzadko występujące, nie musisz ograniczać glutenu ze swojej codziennej diety.
Zatem, jak zrobić gnocchi w sosie pomidorowym?
W pierwszej kolejności ugotuj nasz makaron w lekko osolonej wodzie.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj
Pomidory z puszki i świeże zioła, całość wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż woda wyparuje, a sos delikatnie się zagęści. Na końcu dodaj parmezan i bazylię, podawaj z makaronem.
Po 20 minutach nasze gnocchi w sosie pomidorowym jest gotowe.
Skoro już wiesz jak zrobić makaron z pomidorami, wykorzystaj mój przepis na rodzinny posiłek. Jeśli chcesz przygotować obiad z dodatkiem mięsa, dodaj chudy gatunek drobiu, czyli kurczaka lub indyka. Gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym będzie równie dobre, jak to w wersji bez mięsa.
Alergeny w gnocchi w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla gnocchi w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gnocchi makaron
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi pomidorowe możesz podawać z dodatkiem kurczaka.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.