Gnocchi dyniowe
- Dynia - Ćwiartka średniej sztuki (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (50 g)
- Ser parmezan (30 g)
Przepis na gnocchi dyniowe krok po kroku
Dynie upiecz w piekarniku, wystudź i wydrąż, umieść w malakserze i dodaj mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników. Wyjmij z malaksera i uformuj wałki, pokrój na kawałki wielkości 1-2 centymetrów i zrób widelcem rowki.
Zagotuj w garnku 5 litrów wody i wsyp łyżkę soli, do wrzącej wody wrzuć partiami kluseczki i gotuj aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową.
Gotowe gnocchi dyniowe podawaj z masłem i parmezanem oraz rozmarynem.
Więcej informacji na temat gnocchi dyniowego
Smaczne gnocchi dyniowe to tradycyjne włoskie danie. Pyszne kluseczki możesz podać z samym masłem i parmezanem lub z sosem warzywnym czy z dodatkiem mięsa. Przepis na gnocchi dyniowe jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić.
Jak zrobić gnocchi dyniowe? Dynie upiecz w piekarniku, wystudź i wydrąż, umieść w malakserze i dodaj mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników. Wyjmij z malaksera i uformuj wałki, pokrój na kawałki wielkości 1-2 centymetrów i zrób widelcem rowki. Zagotuj w garnku 5 litrów wody i wsyp łyżkę soli, do wrzącej wody wrzuć partiami kluseczki i gotuj aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową. I podawaj z masłem i parmezanem oraz rozmarynem.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem. To dobre źródło witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.
Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Gluten jest białkiem zbożowym na które można mieć nietolerancję zwaną potocznie celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna powodująca pod wpływem spożycia glutenu rozległe uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby z nietolerancją glutenu muszą bardzo uważać na dodatki do żywności, którymi bardzo często jest gluten.
Podsumowując pomysł na pyszne kluski bez ziemniaków jest dobry na obiad także dla dzieci. Dyniowe kluseczki możesz podać na słodko, z musem owocowym lub sosem jogurtowym i miodem, pamiętaj jednak aby nie solić wody w której będziesz je gotować. Dyniowe gnocchi mają piękny pomarańczowy kolor i są po prostu wspaniałe.
Alergeny w gnocchi dyniowym
Lista alergenów dla gnocchi dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze gnocchi dyniowego
Gnocchi dyniowe to doskonała propozycja na bez mięsne danie. Gnocchi możesz podać z jogurtem naturalnym lub z masłem i parmezanem. W zależności od tego czy chcesz aby danie miało mniej lub więcej kalorii.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
-
dynia,
mąka pszenna,
jajka,
masło,
ser żółty,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.