Francuska tarta cytrynowa
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Sok z cytryny (100 ml)
- Białko jajka (4 szt.)
Przepis na francuska tarta cytrynowa krok po kroku
Masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mąką i cukrem pudrem.
Wbij żółtka jaj i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Uformuj kulę i odłóż do lodówki na całą noc.
Sok z cytryny wlej do garnka, dodaj 1/2 szklanki cukru i podgrzewaj do rozpuszczenia. W tym czasie rozbij jajka i delikatnie wlej je do masy. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.
Dodaj startą skórkę cytrynową.
Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj, nałóż ciasto na foremkę i nakłuj widelcem.
Upiecz spód w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie dodaj krem cytrynowy, białka jajek ubij na sztywną pianę i wyłóż na krem.
Upiecz całość w piekarniku przez 20 minut w 140 st. C.
Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku, aby beza nie opadła.
Więcej informacji na temat francuskiej tarty cytrynowej
Masz ochotę na słodki deser? Pyszna francuska tarta cytrynowa to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodko-kwaśnym, delikatnym kremem, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Zatem, jak zrobić francuską tartę cytrynową?
Do jej wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników na kruche ciasto. Dodatkowo sok z cytryny i cukier.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dokładnie jak wygląda mój przepis na francuską tartę cytrynową, opisuję nieco niżej, będzie to idealny pomysł na szybkie i proste, a zarazem efektowne ciasto dla całej Twojej rodziny.
Masa cytrynowa na cieście francuskim będzie również dobra jako deser na przyjęcia e znajomymi.
Tarta zrobi niesamowite wrażenie na gościach, ale możesz ją dodatkowo pięknie ozdobić. Do tego wykorzystaj plasterki cytryny lub skórkę z niej. Wystarczy, że ułożysz kilka cienkich plasterków i zetrzesz odrobinę skórki z cytryny. Dodatkowo możesz użyć bitej śmietany przy podawaniu tarty. Zapamiętaj ten przepis, na pewno przyda się nie tylko w słoneczne dni.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w francuskiej tarcie cytrynowej
Lista alergenów dla francuskiej tarty cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze francuskiej tarty cytrynowej
W podobny sposób możesz przygotować ciasto z kremem limonkowym, wystarczy, że dodasz sok z limonki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.