Francuska tarta cytrynowa

Opublikowano: 20.09.2022 r., 22:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
francuska tarta cytrynowa
Francuska tarta cytrynowa
Nie masz pomysł na szybki, słodki deser w ciągu dnia? Koniecznie poznaj mój przepis na francuską tartę cytrynową.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
298 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Sok z cytryny (100 ml)
  • Białko jajka (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na francuska tarta cytrynowa krok po kroku

Masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mąką i cukrem pudrem.

Wbij żółtka jaj i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Uformuj kulę i odłóż do lodówki na całą noc.

Sok z cytryny wlej do garnka, dodaj 1/2 szklanki cukru i podgrzewaj do rozpuszczenia. W tym czasie rozbij jajka i delikatnie wlej je do masy. Całość wymieszaj za pomocą rózgi.

Dodaj startą skórkę cytrynową.

Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj, nałóż ciasto na foremkę i nakłuj widelcem.

Upiecz spód w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie dodaj krem cytrynowy, białka jajek ubij na sztywną pianę i wyłóż na krem.

Upiecz całość w piekarniku przez 20 minut w 140 st. C.

Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku, aby beza nie opadła.

Jak oceniasz przepis na francuska tarta cytrynowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat francuskiej tarty cytrynowej

Masz ochotę na słodki deser? Pyszna francuska tarta cytrynowa to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodko-kwaśnym, delikatnym kremem, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

Zatem, jak zrobić francuską tartę cytrynową?

Do jej wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników na kruche ciasto. Dodatkowo sok z cytryny i cukier.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dokładnie jak wygląda mój przepis na francuską tartę cytrynową, opisuję nieco niżej, będzie to idealny pomysł na szybkie i proste, a zarazem efektowne ciasto dla całej Twojej rodziny.

Masa cytrynowa na cieście francuskim będzie również dobra jako deser na przyjęcia e znajomymi.

Tarta zrobi niesamowite wrażenie na gościach, ale możesz ją dodatkowo pięknie ozdobić. Do tego wykorzystaj plasterki cytryny lub skórkę z niej. Wystarczy, że ułożysz kilka cienkich plasterków i zetrzesz odrobinę skórki z cytryny. Dodatkowo możesz użyć bitej śmietany przy podawaniu tarty. Zapamiętaj ten przepis, na pewno przyda się nie tylko w słoneczne dni.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w francuskiej tarcie cytrynowej

Lista alergenów dla francuskiej tarty cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze francuskiej tarty cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować ciasto z kremem limonkowym, wystarczy, że dodasz sok z limonki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
298.19
298.19
Białko (g)
7.50
7.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.22
41.22
Węglowodany przyswajalne (g)
41.20
41.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.02
12.02
Tłuszcze nasycone (g)
7.43
7.43
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
4.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
120.13
120.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.24
3.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
118.27
118.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Niacyna (mg)
1.41
1.41
Foliany (µg (mcg))
48.77
48.77
Beta karoten (µg (mcg))
21.03
21.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
50.15
50.15
Potas (mg)
88.18
88.18
Wapń (mg)
24.85
24.85
Fosfor (mg)
86.91
86.91
Magnez (mg)
11.97
11.97
Żelazo (mg)
1.65
1.65
Cynk (mg)
0.59
0.59
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny francuskiej tarty cytrynowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania francuskiej tarty cytrynowej

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Sok z cytryny
100 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
35.50