Przepis na tartę cytrynową z bezą krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, sitko, folia spożywcza, miska, rękaw cukierniczy, forma do tarty 25 cm

Schłodzone masło (100 g, 1/2 kostki) pokrój w kostkę.

Wymieszaj mąką tortową i mąkę krupczatkę, a potem przesiej je przez sitko wprost na stolnicę. Następnie dodaj do nich sól, cukier wanilinowy (16 g, 1 opakowanie) i cukier (65 g, 1/3 szklanki). Na górę wrzuć schłodzone masło i posiekaj je nożem na małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko, 1 jajko i 3 łyżki zimnej wody. Ciasto szybko zagnieć, nieco spłaszcz i zawiń w folię, a potem schowaj do lodówki na ok. 60 min.

Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na duży okrąg i umieść w wybranej formie do tarty. Zalep brzegi i uklep dno. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki na ok. 30 min.

Na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp fasolę. Ciasto podpiecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), a potem jeszcze ok. 5-10 min (do przyrumienienia) po zdjęciu obciążenia i papieru do pieczenia. Odstaw do wystudzenia.

W misce wymieszaj sok z cytryny (ok. 100 ml), 1/2 szklanki wody (ok. 125 ml), mąkę ziemniaczaną, 4 żółtka, 2 jajka i otartą skórkę z cytryny.

W garnku roztop masło (100 g, 1/2 kostki) i dodaj cukier (100 g, 1/2 szklanki). Gdy cukier się rozpuści, wlej składniki z miski i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

W misce umieść 5 białek i ubij je na pianę, a potem partiami dodawaj cukier puder (125 g, 1 szklanka). Po ok. 10 min dodaj 1 łyżkę soku z cytryny (ok. 10 ml) i miksuj tylko do połączenia składników.

Bezę umieść w rękawie kuchennym i wyciśnij na krem.

Tartę piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Tarta cytrynowa z bezą znajduje się na ciemnym tle. W tle widać przekrojoną cytrynę.
Tarta cytrynowa z bezą
Koszt przygotowania dania
25.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
417 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
76

Tarta cytrynowa z bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie cytrynowej z bezą

Tarta cytrynowa z bezą to dobry pomysł na podwieczorek w ciepłe dni. Cytrynowy smak (nadzienia i bezy) sprawia, że tarta jest orzeźwiająca. Tarta z kremem cytrynowym jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Ta tarta nie jest tak szybka ani bardzo łatwa, jak np. tarta budyniowa, ale warto pokusić się na jej wykonanie, ponieważ jest naprawdę pyszna. Do tej tarty najlepiej sprawdzi się blaszka z wyjmowanym dnem.

Jak zrobić tartę cytrynową? Należy zacząć od spodu. Kruche ciasto należy odpowiednio przygotować. Masło, jajko i żółtko muszą być schłodzone, a ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z dłońmi. Gdy posieka się masło (można je też zetrzeć na tarce), to trzeba szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Kruche ciasto powinno dobrze schłodzić się w lodówce. Czasami wystarczy 30 min, a niekiedy potrzebne będzie 90 min.

Schłodzone ciasto możesz rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia albo pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Po umieszczeniu ciasta w wybranej blaszce trzeba je nakłuć i włożyć do piekarnika. Kruche ciasto najlepiej piec z obciążeniem. Mogą to być specjalne ceramiczne kulki, ale równie dobrze można wykorzystać fasolę lub ryż.

Następnie trzeba zająć się przygotowaniem kremu i bezy. Przepis na tartę cytrynową z bezą możesz zmodyfikować. Krem cytrynowy możesz przygotować w inny sposób. Zamiast masła należy dodać śmietankę kremówkę (ok. 250 ml). Wszystkie składniki jedynie miksujesz, a potem wylewasz na podpieczony spód. Tartę należ umieścić w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (grzanie góra-dół) i piec ok. 25 min. Po tym czasie ciasto kruche z kremem cytrynowym musi ostygnąć. Potem możesz umieść na górze bezę (możesz ją wyłożyć łyżką, jeśli nie masz rękawa kuchennego) i podpiec ją w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (termoobieg), aż beza się zarumieni. Beza będzie miękka w środku. Możesz zmniejszyć temperaturę w piekarniku do ok. 80 stopni i suszyć tartę ok. 10 min, aby beza była bardziej chrupiąca.

Wartości odżywcze tarty cytrynowej z bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
321.40 kcal
417.82 kcal
Białko
5.87 g
7.64 g

Węglowodany w tarcie cytrynowej z bezą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
41.69 g
54.19 g
Węglowodany przyswajalne
41.07 g
53.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
0.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
14.94 g
19.42 g
Tłuszcze nasycone
9.31 g
12.10 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.61 g
7.29 g
Tłuszcze jednonasycone
4.60 g
5.98 g
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
1.31 g
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol
140.88 mg
183.15 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę cytrynową z bezą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
142.74 µg (mcg)
185.56 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.84 mg
4.99 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.56 µg (mcg)
0.73 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.63 mg
0.82 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
140.22 µg (mcg)
182.29 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.49 mg
1.94 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
54.17 µg (mcg)
70.42 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
28.59 µg (mcg)
37.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę cytrynową z bezą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
103.06 mg
133.98 mg
Potas
113.14 mg
147.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
25.22 mg
32.78 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
75.78 mg
98.52 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
9.45 mg
12.28 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.89 mg
2.45 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.46 mg
0.59 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty cytrynowej z bezą 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie cytrynowej z bezą

Lista alergenów dla tarty cytrynowej z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania tarty cytrynowej z bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
180 g
1 szklanka
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 180 g
Cukier
165 g
1/3 szklanki i 1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
4 sztuki rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Sok z cytryny
110 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 6
5.50
Za 110 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
48 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 48 g
Białko jajka
5 szt.
5 białek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier puder
125 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Skórka z cytryny
6 g
1 łyżka
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Koszt składników
51.60
Jak oceniasz przepis na tartę cytrynową z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób