Przepis na tartę pomarańczową krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier trzcinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, rondelek, forma do tarty 27 cm, malakser

W naczyniu malaksera umieść mąkę, pokrojone w kostkę 130 g masła i cukier puder. Całość dokładnie zblenduj na drobną kruszonkę.

Dodaj jajko, mleko i całość ponownie zmiksuj.

Gotowe ciasto przełóż na blat i rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką).

Wyłóż do formy na tartę i wstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie piecz przez 20 minut w 180 st. C. (termoobieg).

W tym czasie wyszoruj pomarańcze. Zetrzyj skórkę z obu owoców i wyciśnij sok, tak by było go około 2/3 szklanki.

W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego 3 jajka, żółtko, śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie zblenduj.

Masę wylej na podpieczony spód i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 25-30 minut.

Wyciągnij ciasto, przestudź i schłodź dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.

Tarta pomarańczowa na czarnym talerzu
Tarta pomarańczowa
Koszt przygotowania dania
17.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
261 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Tarta pomarańczowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie pomarańczowej

Tarta pomarańczowa to świetny pomysł na słodki wypiek. Ta pyszna tarta z pomarańczami poleca się na deser dla dużych i małych.

Ten sprawdzony przepis na tartę pomarańczową jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne będzie masło, mąka, cukier, mleko, jajka, śmietanka i oczywiście pomarańcze. W naczyniu malaksera umieść mąkę, pokrojone w kostkę 130 g masła i cukier puder. Całość dokładnie zblenduj na drobną kruszonkę. Dodaj jajko, mleko i całość ponownie zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż na blat i rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką). Wyłóż do formy na tartę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie piecz przez 20 minut w 180 st. C. (termoobieg). W tym czasie wyszoruj pomarańcze. Zetrzyj skórkę z obu owoców i wyciśnij sok, tak by było go około 2/3 szklanki. W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego 3 jajka, żółtko, śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie zblenduj. Masę wylej na podpieczony spód i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Wyciągnij ciasto, przestudź i schłodź dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić tartę pomarańczową. Koniecznie przekonaj się sam, że jest najlepsza w smaku zimą i latem.

Pomarańcze to jedne z bardziej popularnych owoców cytrusowych na polskim rynku. O pierwsze miejsce konkurują z mandarynkami, znacznie mniejszymi kuzynkami. Pomarańcze cenione są za swój słodki smak, dużą zawartość wody i witamin. Głównie dlatego to jesienią i zimą po nie sięgamy. Pomarańcze to owoce niskokaloryczne, jeden dorodny owoc zawiera około 115 kcal i aż 5 g błonnika. Jednak przede wszystkim zwraca się uwagę na jej obfitość w witaminę C. Jeden owoc pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik aż w 100%! Nic dziwnego więc, że są tak doceniane na całym świecie. Oprócz tego w pomarańczach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, potas, fosfor czy magnez. Na uwagę zasługuje również ich niski indeks glikemiczny.

Tak naprawdę nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania pomarańczy. Mogą spożywać je wszyscy, jednak nadmiar soku pomarańczowego lub całych owoców może spowodować zgagę.

Owoce pomarańczy wykorzystywane są nie tylko jako słodki deser, ale również podstawa nalewek czy drinków. Swoje miejsce mają również w kosmetyce. Dzięki obecności hydroksykwasów (kwasy AHA) stanowią cenny składnik kosmetyków dla cery suchej i ze skłonnościami do zmarszczek.

Sami widzicie, że ta dobra tarta pomarańczowa zadowoli nie tylko nasze podniebienie, ale i cały organizm.

Wartości odżywcze tarty pomarańczowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
261.44 kcal
261.44 kcal
Białko
5.03 g
5.03 g

Węglowodany w tarcie pomarańczowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
21.60 g
21.60 g
Węglowodany przyswajalne
20.70 g
20.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
0.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
17.73 g
17.73 g
Tłuszcze nasycone
11.96 g
11.96 g
Tłuszcze nienasycone
5.77 g
5.77 g
Tłuszcze jednonasycone
4.85 g
4.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
0.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
115.21 mg
115.21 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę pomarańczową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
155.10 µg (mcg)
155.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
16.92 mg
16.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.43 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.61 mg
0.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
148.55 µg (mcg)
148.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.16 mg
1.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
38.73 µg (mcg)
38.73 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
55.44 µg (mcg)
55.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę pomarańczową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
28.43 mg
28.43 mg
Potas
119.53 mg
119.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
39.98 mg
39.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
67.62 mg
67.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.15 mg
12.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.24 mg
1.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.46 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty pomarańczowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie pomarańczowej

Lista alergenów dla tarty pomarańczowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty pomarańczowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
230 g
100g do ciasta + 130g do masy
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
5.75
Za 230 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Jajko
4 szt.
1 jajko do ciasta + 3 jajka do masy
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Pomarańcza
500 g
2 sztuki
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 500 g
Cukier trzcinowy
60 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na tartę pomarańczową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób