Tarta pomarańczowa
- Masło - 100g do ciasta + 130g do masy (230 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko - 1 jajko do ciasta + 3 jajka do masy (4 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (60 g)
- Pomarańcza - 2 sztuki (500 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
Przepis na tartę pomarańczową krok po kroku
W naczyniu malaksera umieść mąkę, pokrojone w kostkę 130 g masła i cukier puder. Całość dokładnie zblenduj na drobną kruszonkę.
Dodaj jajko, mleko i całość ponownie zmiksuj.
Gotowe ciasto przełóż na blat i rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką).
Wyłóż do formy na tartę i wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie piecz przez 20 minut w 180 st. C. (termoobieg).
W tym czasie wyszoruj pomarańcze. Zetrzyj skórkę z obu owoców i wyciśnij sok, tak by było go około 2/3 szklanki.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego 3 jajka, żółtko, śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie zblenduj.
Masę wylej na podpieczony spód i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 25-30 minut.
Wyciągnij ciasto, przestudź i schłodź dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.
Więcej informacji na temat tarty pomarańczowej
Tarta pomarańczowa to świetny pomysł na słodki wypiek. Ta pyszna tarta z pomarańczami poleca się na deser dla dużych i małych.
Ten sprawdzony przepis na tartę pomarańczową jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne będzie masło, mąka, cukier, mleko, jajka, śmietanka i oczywiście pomarańcze. W naczyniu malaksera umieść mąkę, pokrojone w kostkę 130 g masła i cukier puder. Całość dokładnie zblenduj na drobną kruszonkę. Dodaj jajko, mleko i całość ponownie zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż na blat i rozwałkuj (w razie potrzeby podsyp mąką). Wyłóż do formy na tartę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie piecz przez 20 minut w 180 st. C. (termoobieg). W tym czasie wyszoruj pomarańcze. Zetrzyj skórkę z obu owoców i wyciśnij sok, tak by było go około 2/3 szklanki. W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego 3 jajka, żółtko, śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie zblenduj. Masę wylej na podpieczony spód i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Wyciągnij ciasto, przestudź i schłodź dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić tartę pomarańczową. Koniecznie przekonaj się sam, że jest najlepsza w smaku zimą i latem.
Pomarańcze to jedne z bardziej popularnych owoców cytrusowych na polskim rynku. O pierwsze miejsce konkurują z mandarynkami, znacznie mniejszymi kuzynkami. Pomarańcze cenione są za swój słodki smak, dużą zawartość wody i witamin. Głównie dlatego to jesienią i zimą po nie sięgamy. Pomarańcze to owoce niskokaloryczne, jeden dorodny owoc zawiera około 115 kcal i aż 5 g błonnika. Jednak przede wszystkim zwraca się uwagę na jej obfitość w witaminę C. Jeden owoc pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik aż w 100%! Nic dziwnego więc, że są tak doceniane na całym świecie. Oprócz tego w pomarańczach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, potas, fosfor czy magnez. Na uwagę zasługuje również ich niski indeks glikemiczny.
Tak naprawdę nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania pomarańczy. Mogą spożywać je wszyscy, jednak nadmiar soku pomarańczowego lub całych owoców może spowodować zgagę.
Owoce pomarańczy wykorzystywane są nie tylko jako słodki deser, ale również podstawa nalewek czy drinków. Swoje miejsce mają również w kosmetyce. Dzięki obecności hydroksykwasów (kwasy AHA) stanowią cenny składnik kosmetyków dla cery suchej i ze skłonnościami do zmarszczek.
Sami widzicie, że ta dobra tarta pomarańczowa zadowoli nie tylko nasze podniebienie, ale i cały organizm.
Alergeny w tarcie pomarańczowej
Lista alergenów dla tarty pomarańczowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty pomarańczowej
Jeden owoc pomarańczy pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C aż w 100%!
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.