Przepis na wegańska tarta cytrynowa krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Cukier 300 g
- Olej kokosowy 150 ml
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Cytryna 1000 g 8 średnich sztuk
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 70 g 7 płaskich łyżek stołowych
- Mleczko kokosowe 300 ml
W misce umieść mąkę pszenną, cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia.
Zagnieć gładkie ciasto i owiń folia spożywczą.
Schłodź w zamrażarce przez 40 minut.
Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę.
Wyciśnij sok z cytryn do garnka.
Do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier.
Gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
Mleko kokosowe ubij mikserem, dodaj do niego masę cytrynową i zmiksuj.
Ciasto wyjmij z lodówki.
Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

(liczba kalorii)
Wegańska tarta cytrynowa - cechy przepisu
Więcej o wegańskiej tarcie cytrynowej
Wegańska tarta cytrynowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta bez mleka i jajek jest idealna dla osób mających alergię na białko mleka krowiego oraz białko jajka. Tarta cytrynowa łączy w sobie lekko kwaśny środek i słodkie kruche ciasto. Przepis na wegańską tarte cytrynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej kokosowy, proszek do pieczenia, cytryny, mąka ziemniaczana, mleko kokosowe.
Jak zrobić wegańską tarte cytrynową? W misce umieść mąkę pszenną, cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folia spożywczą. Schłodź w zamrażarce przez 40 minut. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok do garnka. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje. Mleko kokosowe ubij mikserem, dodaj do niego masę cytrynową i zmiksuj. Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Podsumowując pyszna tarta bez mleka i bez jajek jest idealna na deser. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Tarta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać przez 2-3 dni. Ciasta idealnie sprawdzi się także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Tarte można przygotować także z dodatkiem liści mięty, będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Wartości odżywcze wegańskiej tarty cytrynowej
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w wegańskiej tarcie cytrynowej
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na wegańska tarta cytrynowa
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańska tarta cytrynowa
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskiej tarcie cytrynowej
Lista alergenów dla wegańskiej tarty cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia