Przepis na wegańska tarta cytrynowa krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

W misce umieść mąkę pszenną, cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia.

Zagnieć gładkie ciasto i owiń folia spożywczą.

Schłodź w zamrażarce przez 40 minut.

Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę.

Wyciśnij sok z cytryn do garnka.

Do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier.

Gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.

Mleko kokosowe ubij mikserem, dodaj do niego masę cytrynową i zmiksuj.

Ciasto wyjmij z lodówki.

Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Wegańska tarta cytrynowa podana na ciemnej, ozdobnej podkładce.
Wegańska tarta cytrynowa
Koszt przygotowania dania
16.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
440 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Wegańska tarta cytrynowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegańskiej tarcie cytrynowej

Wegańska tarta cytrynowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta bez mleka i jajek jest idealna dla osób mających alergię na białko mleka krowiego oraz białko jajka. Tarta cytrynowa łączy w sobie lekko kwaśny środek i słodkie kruche ciasto. Przepis na wegańską tarte cytrynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej kokosowy, proszek do pieczenia, cytryny, mąka ziemniaczana, mleko kokosowe.

Jak zrobić wegańską tarte cytrynową? W misce umieść mąkę pszenną, cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folia spożywczą. Schłodź w zamrażarce przez 40 minut. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok do garnka. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje. Mleko kokosowe ubij mikserem, dodaj do niego masę cytrynową i zmiksuj. Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.

Podsumowując pyszna tarta bez mleka i bez jajek jest idealna na deser. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Tarta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać przez 2-3 dni. Ciasta idealnie sprawdzi się także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Tarte można przygotować także z dodatkiem liści mięty, będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Wartości odżywcze wegańskiej tarty cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
209.92 kcal
440.83 kcal
Białko
3.15 g
6.62 g

Węglowodany w wegańskiej tarcie cytrynowej

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
34.36 g
72.15 g
Węglowodany przyswajalne
32.82 g
68.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
3.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
7.87 g
16.52 g
Tłuszcze nasycone
7.08 g
14.87 g
Tłuszcze nienasycone
0.78 g
1.65 g
Tłuszcze jednonasycone
0.58 g
1.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
0.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
1.54 mg
3.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wegańska tarta cytrynowa

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
3.83 µg (mcg)
8.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
24.96 mg
52.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
3.22 µg (mcg)
6.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Niacyna
1.09 mg
2.29 mg
Foliany
27.90 µg (mcg)
58.59 µg (mcg)
Beta karoten
3.50 µg (mcg)
7.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańska tarta cytrynowa

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
38.62 mg
81.11 mg
Potas
227.76 mg
478.29 mg
Wapń
71.65 mg
150.47 mg
Fosfor
122.59 mg
257.44 mg
Magnez
13.13 mg
27.57 mg
Żelazo
0.96 mg
2.01 mg
Cynk
0.25 mg
0.53 mg
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej tarty cytrynowej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskiej tarcie cytrynowej

Lista alergenów dla wegańskiej tarty cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania wegańskiej tarty cytrynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej kokosowy
150 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 ml
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Cytryna
1000 g
8 średnich sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
7.22
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Koszt składników
32.90
Jak oceniasz przepis na wegańska tarta cytrynowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób